In concert met Kántus Partiumi Koor

Concert met Kántus Partiumi Koor. Hoogstaande muzikale avond, met dank aan onze Hongaarse en Roemeense gasten.

Urk, 28 september 2007. Het jong gemengde Kántus Partiumi Koor, bestaande uit leden vanuit Debrecen Hongarije en Nagyvárad Roemenie o.l.v. Berkesi Sándor en de 2de dirigente Brúgós Anikó en op orgel begeleid door Virág András Gábor, was deze week op concerttournee door Nederland, ter ere van het 400ste geboortejaar van Michiel de Ruyter. De Ruyter bevrijdde in zijn laatste levensjaar (1676) 26 Hongaarse predikanten vanuit hun gevangenschap, waardoor de Hongaarse protestantse kerk uiteindelijk in stand kon blijven en waar veel Hongaren De Ruyter nog steeds dankbaar voor zijn. Daarom deze concertreeks, waar natuurlijk Vlissingen werd aangedaan, en het slotconcert vond plaats op Urk.

(Zie ook het videoverslag)

De ,,Urker Zangers” openden deze avond met het zingen van een drietal liederen: ‘Mijn Jezus komt’, ‘Vreugd, vrijheid, vree en zegen’ en het ‘Morte Christe’ van Emrys Jones. Deze avond werden we op piano begeleid door Rienk Bakker. Kántus Partiumi begon het concert met een drietal volksliederen, waarbij 2 coupletten van het ‘Wilhelmus’ in goed verstaanbaar Nederlands werd gezongen; een knappe prestatie.

Het koor vervolgde met de cantate ‘Memento’, met als subtitel ‘Vanuit lijden naar bevrijding’. Een prachtig en indrukwekkend muziekstuk voor vierstemming gemengd koor en orgel, geschreven door Zoltán Gárdonyi ter nagedachtenis aan de door De Ruyter bevrijdde predikanten. Het jonge gemengde koor klonk magnifiek, beheerst en bekwaam werd deze complexe muziek ten gehore gebracht, onder de bezielende leiding van de meervoudig muzikaal onderscheiden dirigent Berkesi Sándor. Het publiek genoot zichtbaar met volle teugen.

De eveneens jonge organist Virág András Gábor improviseerde op het “Fonteijn & Gaal-orgel” over het Urker volkslied en over het vaderlandse volkslied ‘Wilhelmus’. Hierna bracht het gemengde koor een aantal ‘Geneefse Psalmen’ van Kodály Zoltán. Voor zover mogelijk nog indrukwekkender dan wat we al gehoord hadden. Deze grotendeels á capella uitgevoerde psalmen waren (luister)rijke harmonieën. Het leek de zangers en zangeressen haast geen enkele moeite te kosten deze complexe muziek te brengen, hetgeen resulteerde in een fabelachtig mooie koorklank. Een groot deel van deze uitvoering stond het koor onder de zeer bekwame leiding van de 2de dirigente Brúgós Anikó. Het publiek was merkbaar erg onder de indruk, en liet dit merken met een daverend applaus.

De ,,Urker Zangers” vervolgden met een tweetal negrospirituals, ‘March on’ en ‘The Gospeltrain’. De avond werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van het Kántus Partiumi Koor en de ,,Urker Zangers”. Gezongen werd ‘Een Draaiersjongen’ het bekende volksliedje over Michiel de Ruyter (‘In een blauw geruite kiel’), in een voor de ,,Urker Zangers” geschreven bewerking van Jeff Penders. Kántus Partiumi beheerste de Nederlandse tekst van de drie coupletten bewonderenswaardig goed. Dat zij de muziek van ons arrangement ook beheersten, dat mag geen verassing meer heten.

De ,,Urker Zangers” en het publiek kijken terug op een prachtige, hoogstaande muzikale avond, met dank aan onze Hongaarse en Roemeense gasten en de Nederlandse organisatoren (o.l.v. de heer Willem Spannenberg uit Hattem).

Ons volgende optreden is 3 november in Middelharnis.