De repetitie

 Wij repeteren dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur(Met uitzondering van de maanden juli en augustus)

Locatie voor de reguliere en wekelijkse repetities:
Gebouw Eiland Urk(bij de sportvelden)
Vormtweg 7d – 8321 NE – Urk

Een repetitieverslag

URK, februari 2018. De Urker Zangers bestaan een halve eeuw. Het mannenkoor op het voormalige eiland brengt een breed repertoire, blijkt tijdens een repetitieavond. Dirigent Jacob Schenk: „Zingen is niet voor bange mensen.” Ze repeteren elke dinsdagavond in sporthal De Vlechttuinen. (Inmiddels verhuis naar de Vormtweg 7d – red.) In de ruimte waar de bar is, worden de stoelen in het gelid gezet. Een voor een druppelen de mannen binnen: een heel aantal grijze of kale hoofden, maar ook jong volk. Het gezelschap (er zijn meer mannenkoren op Urk) telt momenteel zo’n zestig leden.

(foto: GBU / Urkerland)

Om halfacht komen dirigent Jacob Schenk en het bestuur binnen. Ze hebben nog een overlegje gehad over het jubileumconcert op zaterdag 10 februari in de Bethelkerk. De repetitie kan beginnen. De voorzitter vertelt dat een van de leden een spannende tijd meemaakt vanwege onderzoeken in het ziekenhuis. Daarom stelt hij voor het lied ”Een weet alles van ons leven” als opening te zingen. De mannen gaan staan. Vierstemmig klinkt het ingetogen lied door de droge ruimte. Jacob Schenk speelt mee en dirigeert vanachter de piano. Bij vers 2 loopt tenor Frits van der Sloot naar voren om solo te zingen; de overige mannen neuriën mee. Bij vers 3 gaat het een toontje hoger.

Vanavond is Omroep Flevoland in de zaal. Voor de opname zingen de Urker Zangers twee keer het lied ”Straf mij in Uw gramschap niet” van Hans Boelee. Hier en daar is nog de traditionele zwarte map te zien. Maar veel koorleden beschikken inmiddels over een iPad. Het hele repertoire van het koor zit erin. Even zoeken op het aangegeven nummer en de pdf van het stuk staat op het scherm. Nummer 573 is Psalm 89 in een zetting van de dirigent die in 1968 aan de wieg van het koor stond: Frits Bode. De mannen zingen de verzen vol overgave. Schenk heeft weinig opmerkingen.

Vibrato

Dat verandert echter bij het ”Sanctus” van Th. Verhey, een stuk in het Latijn. Een van de tweede tenoren, Jonathan Mars, gaat bij de piano staan. Hij heeft de baritonsolo. Met een stevige vibrato zingt hij zijn partij. Het koor valt in. „Let bij ”Hosanna” op de vlaggetjes”, zegt Schenk. „Dat zijn korte opmaatjes.” Bij ”Pleni sunt coeli et terra” (”vol zijn hemel en aarde”) moeten de tweede tenoren nog wat hoger. Schenk doet het voor, met een krachtige operastem. „Toe maar. Mensen die niet durven, daar heb ik niks aan. Zingen is niet voor bange mensen.” Nog hoger gaat het bij ”Gloria tua”: een hoge ges moeten de tweede tenoren halen. Het lukt. Applaus.

Op de achterste rij maken een paar mannen geintjes met elkaar. „Heren, please, mag het even stil zijn”, vraagt de dirigent voorin.

Glijbaantjes

Het stuk ”O God of Love, o King of Peace” in een bewerking van Dale Grotenhuis heeft een instrumentaal intro. „Dat hoort al bij wat u doet, mannen. Het is één geheel. Stilte dus.” De tenoren zetten zacht in. „Ik vind het te hard”, zegt Schenk. „En probeer ’m eens op de toon te pakken. Geen glijbaantjes maken, graag.” De mannen zingen a capella. De dirigent: „Allemaal mij aankijken. Met je hoofd naar beneden mag niet. En niet zomaar ergens ademhalen waar het je goeddunkt. Zinnen maken.”

Bij een driestemmige passage: „Iets voller van klank, en dan kan het toch zachter. Aandachtig naar elkaar luisteren. Het geheim van mooi zingen is luisteren. Niet: wie kan het hardst zingen, het meeste geluid produceren. Maar: wie kan het beste luisteren. Dat is wat een koor een koor maakt. Pas dan kun je ook mooi forte zingen.”

Er is iemand jarig geweest. Hij trakteert in de pauze. Maar eerst wordt er gezongen, vierstemmig: „Hij leve hoog!”

Jazzy

Na de pauze staat ”Roll, Jordan roll” in een bewerking van Klaas Jan Mulder op de rol. Een jazzy stuk. Schenk brengt het ritme er vanachter de piano goed in. Vol overgave zingen de mannen: „I want to go to heaven when I die, to hear Jordan roll!”

Bij ”Llanfair” van Robert Williams wil de dirigent dat de mannen zo veel mogelijk binden. „Alsof je een strijkinstrument bespeelt. En niet alsof je een hei-installatie bedient. Hoor je het verschil?” De slotnootjes bij ”Hallelujah” zijn allemaal te kort, vindt Schenk. „Een fractie langer.”

Van onderling gepraat is de dirigent niet gediend. „Geen grapjes uithalen. We zijn aan het zingen. Nog een kwartiertje zal ik u kwellen. Daarna mag u alles aan elkaar vertellen.” Na het gospellied ”Angel Band”, waarbij drie solisten een hoofdrol vertolken, is het tijd voor de afsluiting. De voorzitter wijst erop dat de volgende repetitie de generale is, in de Bethelkerk.

Staande zingen de mannen de bede ”Alwetend Vader”. Verstild klinkt het uit hun kelen: „Doe m’op Uw liefde in de Heiland bouwen, in vreugd’ en smarte.”

Jaco van der Knijff (RD)

Ben jij ook niet bang en durf je mee te zingen? 

We durven wel te stellen dat een repetitie met en van de ,,Urker Zangers” een gevarieerd en avondvullend programma genoemd mag worden. Bent u geïnteresseerd? Kom eens luisteren! Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Graag tot ziens, dinsdagavonden aan de Vormtweg 7d!