Frits Bode, dirigent van het eerste uur

Dirigent van 1968 – 1990

Frits Bode, dirigent

Frits Bode werd geboren in 1926 op het eiland Urk. Hij werkte bij zijn vader in de bakkerij. Zijn passie voor muziek was echter groter dan zijn liefde voor het bakkersvak. In zijn weinig beschikbare vrije tijd reisde hij telkens van het eiland Urk met de boot naar Enkhuizen waar hij orgel studeerde bij Dick van Wilgenburg, en naar Hoorn waar hij directie studeerde bij Gerard Boudijn. Ook studeerde hij bij Frits Mehrtens en Meindert Boekel. Op latere leeftijd behaalde hij aan het Conservatorium van Utrecht uiteindelijk zijn dirigentendiploma. 

Kort na de oprichting van het mannenkoor ,,Urker Zangers” in februari 1968, werd deze, dan inmiddels alom bekende, Urker dirigent door de leden gevraagd om de directie van het nieuwe Urker mannenkoor op zich te nemen. Onder zijn bekwame en enthousiaste leiding maakte het koor snel naam in de Nederlandse koor- en muziekwereld. Hij wilde altijd origineel zijn bij de samenstelling van het repertoire. Naast het geestelijke lied en negrospirituals, studeerde Bode ook klassieke, moeilijke muziek met het koor in. Als geen ander verstond hij de kunst om moeilijke stukken op een levendige wijze met ‘zijn mannen’ in te studeren. Met zijn humor wist hij tijdens de wekelijkse repetities altijd een ontspannen en bijzondere sfeer te creëren. Met de variatie van al deze kwaliteiten ontstond een breed gevarieerd, kwalitatief repertoire. 

Beluister een historische live-opname uit de beginperiode van de ,,Urker Zangers” o.l.v. Frits Bode.

Vele jonge nieuwe leden wisten de weg naar het koor te vinden. De ,,Urker Zangers” ontwikkelden een unieke, frisse klankkleur. De ‘sound’ van de 1ste tenoren was (en is) een geroemde bijzonderheid onder vele muziekliefhebbers. Bode genoot van die klank, en zocht steeds weer naar arrangementen om het koor zó optimaal klinkend te krijgen. Onder zijn leiding verzorgden de ,,Urker Zangers” vele concerten in binnen-, en zelfs buitenland. Frits Bode groeide uit tot een bekende muzikale persoonlijkheid in de Nederlandse koor- en muziekwereld. Zo produceerde hij vele geestelijke producties voor de platenmaatschappij Dureco onder het label “Te Deum”. Mede door zijn vele contacten bleven de ,,Urker Zangers” ook in radio- en televisie omroepen niet onbekend. De NCRV en de Evangelische Omroep maakten programma’s met ons koor.

De ,,Urker Zangers” maakten met Bode enkele indrukwekkende concertreizen. De twee reizen naar Amerika zijn absolute hoogtepunten geweest in de geschiedenis van het koor. De elpees, en later de cd’s, die hij met het koor maakte, worden nog steeds erg gewaardeerd door het Nederlandse publiek. Op 2 juni 1990 overleed plotseling Frits Bode op 64 jarige leeftijd, en kwam er een einde aan deze mooie en bloeiende periode van maar liefst 22 jaar. Een deel van de muzikale geschiedenis van de ,,Urker Zangers” o.l.v. Frits Bode, is samen met andere muzikale hoogtepunten van Bode met zijn andere koren en muziekverenigingen te beluisteren op de dubbel cd “Ruwe Stormen”. (o.a. hier te bestellen.)

“Frits Bode, de muzikale schakel tussen het oude en het nieuwe land”. 
Onder deze titel werd het muzikale levensverhaal van Frits Bode weergegeven door Henk Pruntel in zijn boek over een periode van ruim zestig jaar Flevolandse poldercultuur. Een boek met verhalen van personen die aan de ontwikkeling van deze “maatschappelijke” cultuur hebben bijgedragen. Frits Bode mocht in deze reeks niet ontbreken. De titel van het boek is ‘Wij “amateurden” van alles in elkaar’. Het boek is 17 juni 2006 verschenen bij het Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad.