Informatie over het Kántus-Partiumi Koor

In de week van 24 tot 29 september a.s. zal een samengesteld gemengd studentenkoor van het Ref. Collegium in Debrecen -Hongarije en de Chr. Universiteit van Partium in Nagyvárad (Oradea)-Roemenië een concert tournee maken door ons land. Na de 40 jaar durende Roemeense communistische dictatuur, werd in 1990 in Oradea een Hongaars christelijke hogeschool ‘geboren’ als een oase in de woestijn. Na 10 jaar verkreeg de hogeschool de status van universiteit, tegenwoordig bekend als de Chr.Universiteit Partium. Door middel van de optredens, met name Transylvanië maar ook in heel Roemenië wil het koor graag de boodschap doorgeven van het Evangelie. Zo willen zij elkaar in het geloof versterken en men ziet uit naar de ontmoeting met mede broeders en zusters in Nederland. Het is een bijzonder professioneel koor ( Kántus-Partiumi Koor) dat onder leiding staat van de bekende dirigent Berkesi Sándor, die onderscheiden werd met de beroemde Ferenc Lisztprijs. Hij was meerdere keren met het koor Kántus op tournee in ons land. Organist is Virágh András Gábor. De koren zijn voor deze tournee samengevoegd (45 leden) vanwege het feit dat zij binnen het kader van de dubbele herdenking Kodály Zoltán ( 125 jaar geleden geboren en 50 jaar geleden overleden ) al vijf keer gezamenlijk o.m. de 7 Geneefse Psalmen hebben uitgevoerd en daarnaast Gardonyi Zoltán’s Memento. Beide koren kennen een enorme staat van dienst en maakten tournee’s door de USA, Engeland, Zweden, Finland, Japan, Zwitserland enz. Het koor Kántus maakte eerder al een aantal concertreizen naar ons land en trok volle kerken. Het Partiumi koor nam vorig jaar deel aan het Michaël Haydn Festival in Salzburg waar het bij de top drie eindigde. In 2003 kreeg het koor de Grote Prijs van de 3e Zoltán Kodalyi Koorwedstrijd.

2007 – 400ste geboortejaar Michiel de Ruyter .
Een cantate, gecomponeerd ter herinnering aan de 26 Hongaarse predikanten, gevangen als galeislaven, die daar werden bevrijd door Michiel de Ruyter, zal ook worden uitgevoerd tijdens de concerten in ons land. De jonge organist Virágh András Gábor zal improvisaties spelen over het Wilhelmus en een De Ruyter lied. De koorleden verheugen zich op de komst naar ons land, mede omdat zij het een eer vinden te mogen zingen in het herdenkingsjaar ‘400e geboortedag Michiel de Ruyter’ die zoveel heeft betekend voor de Reformatorische Kerk in Hongarije. Een hoogtepunt zal dan ook zeker het concert worden in de St. Jacobskerk te Vlissingen op dinsdag 25 september. Voorafgaande aan dit concert zal er een korte plechtigheid zijn in de kerk waarbij door de Hongaars kerkelijke gemeenschap in ons land een plaquette zal worden onthuld. 

Urk, 28 september 2007, Rehobothkerk te Urk.
Het concert op Urk  werd gegeven op vrijdag 28 september in de Rehobothkerk, m.m.v. de Urker Zangers o.l.v. Jacob Schenk. 

Zie ook: Het Urkerland