Jacob Schenk, dirigent van de ,,Urker Zangers”

Dirigent sinds maart 2000

Jong, maar zeer talentvol!

Nadat toenmalig dirigent Roelof Eslinga eind 1999 had aangekondigd de muzikale leiding van het mannenkoor ,,Urker Zangers” aan iemand anders over te willen dragen, nodigde het koor enkele geschikte kandidaten uit voor een aantal proefrepetities. De dan nog relatief jonge, maar zeer bedreven Urker kandidaat Jacob Schenk (geb. 1973) maakt daarbij verreweg de meeste indruk. In 2000 wordt hij dan ook benoemd als nieuwe dirigent. Met Schenk heeft het mannenkoor inmiddels vele concerten uitgevoerd en meerdere cd’s uitgebracht. Voor diverse bijzondere concerten, met een pluimage aan begeleiders, en voor de geluidsdragers schreef hij diverse koor- en orkestarrangementen.

Een veelzijdig musicus.

Jacob Schenk (1973) studeerde orgel, koordirectie en kerkelijk orgelspel bij Harm Jansen, Jos Vermunt en Jos Leussink aan de Chr. Hogeschool v.d. Kunsten Constantijn Huijgens te Zwolle. Tevens volgde hij de bijvakken piano en zang. Hij volgde aanvullende lessen bij Harald Vogel (orgel), Matthijs Verschoor (piano) en Bert van den Brink (improvisatie). Ook volgde hij panfluitlessen bij de bekende Roemeense panfluitist Nicolae Pîrvu.

Als tenor bouwde hij zowel solistisch ervaring op, als ook in ensembleverband bij meerdere (semi)professionele ensembles. Hij soleert regelmatig bij verschillende koren in het land en ook bij Bachcantatediensten. Hij trad op als organist, pianist, panfluitist, dirigent en zanger in vrijwel heel Europa, alsook in Canada en Israël. Ook verleent hij veelvuldig medewerking aan cd-, radio- en TV opnames.

Zijn veelzijdigheid in het bespelen van meerdere instrumenten en als tenor mag met recht zijn handelsmerk genoemd worden. Hij is één van de drie zangers van de formatie At Once. Als organist is hij verbonden aan de cgk Ichthus te Urk en geeft hij een beperkt aantal orgelconcerten per jaar. Als dirigent is hij werkzaam bij mannenkoor Urker Zangers, De Lofzang Heerde, Apeldoorns Christelijk Mannenkoor, Christelijk Nationaal Koor en Jongerenprojectkoor Deum Fidentes uit Emmeloord. Hij werkte samen met bekende orkesten zoals Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Barokorkest Florilegium Musicum,  l’Orchestra Particolare en Ars Musica.