Roelof Elsinga Dirigent van 1991 tot 2000

Na het plotselinge overlijden van de Urker dirigent Frits Bode, in juni 1990, probeerden de aangedane ,,Urker Zangers” de draad weer op te pakken. Het mannenkoor kreeg contact met Roelof Elsinga uit Ommen. Roelof leidde eerst de repetities om het koor tijdelijk te helpen, maar deze enthousiaste samenwerking beviel zo goed dat Elsinga in 1991 tot nieuwe dirigent benoemd werd. De Groninger Roelof Elsinga (1945) ontving bij FNZ zijn vorming tot koorleider. Dat werd de basis voor zijn werkzaamheden in de Nederlandse koorwereld, als dirigent van diverse koren. Mede door veelvuldige optredens met professionele orkesten, o.a. het Noord-Nederlands Orkest, maar ook tijdens vele studio-opnames met ensembles, werd het dirigeren van orkesten ook één van zijn specialismen. Daarnaast was hij sinds 1975 verbonden aan Studio Mirasound te Amersfoort, als muziekregisseur, producer en arrangeur. Talloze muziekwerken zijn, en komen nog altijd (red. 2020) van zijn hand. Roelof dirigeerde mannenkoor ,,Urker Zangers” tot het jaar 2000.

Ridder Roelof

Als de ervaren Elsinga in 1991 bij het bekende Urker mannenkoor aan zijn taak begint, begrijpt hij dat de ,,Urker Zangers” een gevarieerd repertoire willen blijven zingen. Hij voelt de sfeer van het koor goed aan en, in zijn eigen stijl en op bekwame wijze, geeft hij gehoor en vorm aan deze unieke identiteit van het koor. Onder leiding van Elsinga studeert het koor verder op het rijk voorhanden zijnde repertoire van het koor, maar ook op nieuwe en eigentijdse muziek. Het is de periode dat er geen elpees meer worden uitgebracht maar cd’s. Onder leiding van Elsinga brengt het mannenkoor uiteindelijk drie cd’s uit waaronder een live-opname van het 30-jarig jubileumconcert, gegeven op Urk in 1998. Vaste begeleider is dan Johan Bredewout. Het koor maakt met Roelof Elsinga concertreizen naar Denemarken (1994) en Duitsland (1998). In bijna 9 jaar worden er uiteindelijk vele concerten gegeven en diverse medewerkingen verleend in ons eigen land. 

Luisterfragmenten van de ,,Urker Zangers” o.l.v. Elsinga:

Vader, vol van vrees
Steel away
Slavenkoor

Eind 1999 besloot Elsinga om naast zijn (genoemde) drukke werkzaamheden meer tijd voor zijn gezin vrij te maken. De ,,Urker Zangers” repeteerden toen nog op de zaterdagavond. Dit feit, in combinatie met de reistijd Ommen – Urk, deed Elsinga uiteindelijk na ruim acht drukke jaren besluiten de muzikale leiding van het mannenkoor over te dragen aan een andere dirigent. Op 22 juli 2000 nam het koor tijdens een gezellige avond te Urk afscheid van (het echtpaar) Elsinga. Dat viel zowel het koor als Roelof toch wel zwaar, begrijpelijk na een periode van samen hard aan hetzelfde doel werken en de warme en vriendschappelijke band die was ontstaan. Het koor kreeg als aandenken van Elsinga nog een laatste arrangement overhandigd:

Go down Mozes

Op de cd “Als ik Hem maar kenne”, de eerste opname onder leiding van zijn opvolger Jacob Schenk, is dit cadeau van Elsinga opgenomen. Het echtpaar Elsinga was aanwezig bij het presentatieconcert van deze cd, wat gelijktijdig de presentatie was van Jacob Schenk als de nieuwe dirigent. De ,,Urker Zangers” kijken dankbaar terug op een goede en nauwgezette samenwerking met Roelof Elsinga. In 2009 werd Elsinga Lid in de Orde van Oranje-Nassau, mede vanwege zijn activiteiten bij ons mannenkoor.

Voor meer informatie, zie de: Website van Roelof Elsinga