Kerstconcert ,,Urker Zangers” in Voorthuizen

‘Thuiswedstrijd’ voor ons koorlid Klaas van der Sloot.

Zaterdag 15 december 2007 zong ons mannenkoor ,,Urker Zangers” in de Gereformeerde Kerk van Voorthuizen. Ons koorlid Klaas van der Sloot is als predikant aan deze kerk verbonden. In het kerkblad van zijn gemeente schreef hij het onderstaande artikel.

Kerstconcert ,,Urker Zangers” en ‘Euterpe’.

We gaan weer de tijd van het jaar tegemoet, waarin veel wordt gezongen. De adventsweken en kerstdagen inspireren ons om de lofzang gaande te houden. Geen enkele andere tijd van het kerkelijk jaar biedt ook zo’n schat aan liederen. De engelenzang in de velden van Efratha heeft aanstekelijk gewerkt. ‘Voegt u volken in het koor…’ Hopelijk weten wij allen uit eigen ervaring wat de kracht van zingen is. Zingen ontroert en bemoedigt. Zingen tilt je op boven jezelf. Als gesproken woorden tekort schieten, kan een lied het onzegbare vertolken. Van kerkvader Augustinus is de uitspraak: ‘Zingen is twee keer bidden.’ Hij bedoelde daarmee, dat je er met lichaam en ziel aan meedoet. Door het zingen hebben we contact met God én met elkaar.

Ik ben opgegroeid in een omgeving van heel veel zingen. Mijn bakermat -Urk- is een lustoord van zang. Urkers zingen met hart en ziel en uit volle borst. ‘Dat hebben de vissers vanouds geleerd, omdat ze op zee altijd tegen de wind in moeten zingen’, zo zegt men. Het zal wel. Zelf heb ik nog nooit op volle zee gezongen, maar ik weet er ook wel weg mee. De familie waarin ik ben geboren en getogen is ook zeer zanglustig. Mijn oom (Frits Bode) was een zeer bekend dirigent en mijn zus timmert al jaren aan de weg met haar kinderkoor. Zelf ben ik al 27 jaar lid van één van de Urker mannenkoren. In de volksmond is vaak sprake van hét Urker mannenkoor, maar vergis u niet, ik tel er op dit moment zo’n tien. Ik was 20 toen ik met een vriend mij aanmeldde. En toen was ik echt nog niet de jongste. Het is kenmerkend voor de Urker mannenkoorcultuur, dat velen lid worden op jonge leeftijd. Van vergrijzing is geen sprake. Dit kleurt ook de heldere klank van de zang. 

De ,,Urker Zangers”, zo heet ‘mijn’ koor. 
U zult begrijpen, dat ik aan repetitiebezoek niet toekom. Hooguit twee keer per jaar. Eigenlijk ben ik meer donateur. Maar ik krijg trouw nieuwe muziek overhandigd en als ze concerteren in het midden van het land, probeer ik van de partij te zijn. Tot mijn grote vreugde zingen de ,,Urker Zangers” zaterdagavond 15 december in Voorthuizen. In onze eigen kerk nog wel. Voor mij dus een thuiswedstrijd, want uiteraard zing ik mee, samen met mijn vader en broer. De ,,Urker Zangers” zingen hier op uitnodiging van ons vrouwenkoor ‘Euterpe’. Een gezamenlijk concert. Ik zie er naar uit! 

Wetenschappelijk.
Enkele jaren geleden hebben Duitse wetenschappers aangetoond, dat zingen gezond is voor het lichaam. Vooral voor ons immuunsysteem. Ze hebben dat ontdekt door het bloed te testen van koorleden vóór en ná een koorrepetitie. En na de repetitie bleken de afweerstoffen in het bloed aanzienlijk te zijn toegenomen. Zingen stimuleert de ademhaling en daardoor de bloedsomloop. En dat werkt reinigend en stressverlagend. De test werd ook gedaan bij het publiek, de luisteraars. En daar bleek het luisteren naar muziek géén invloed te hebben op het immuunsysteem. Dus je moet het wel zélf doen, zingen!

Alleen zaterdagavond 15 december volstaat één keer luisteren . . . 

KvdS