Adventconcert te Voorthuizen

Kerstconcert ,,Urker Zangers” en “Euterpe”.
Op bezoek bij ons koorlid Klaas van der Sloot.

Op zaterdag 15 december 2007 was er een Adventconcert in de Gereformeerde Kerk te Voorthuizen met het mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk en Rienk Bakker begeleidde ons op de vleugel, samen met het Interkerkelijk Vrouwenkoor “Euterpe” uit Voorthuizen o.l.v. Gerwin v.d. Plaats. Ons koorlid Klaas van der Sloot is als predikant aan deze kerk verbonden, en hij bracht beide koren met elkaar in contact. In het kerkblad van zijn gemeente schreef hij dit uitnodigende artikel.

Wij hebben er naar uitgekeken, het concert in Voorthuizen. Fijn zingen in de gemeente van ons lid ds. Klaas van der Sloot. Na zo’n uurtje kwamen wij in Voorthuizen aan. Een mooie kerk en een hartelijke ontvangst door het organiserende vrouwenkoor “Euterpe”. Wij hadden nog even de gelegenheid een glaasje fris te drinken in de pastorie. Super, de gastvrijheid van Wilma. Een gezellig weerzien met Wouter de Boer en zijn vrouw Willie. Wouter is ook al vele jaren lid van ons koor, en een ‘maot’ van Klaas. Net als Klaas woont hij ver buiten Urk, maar ook hij zingt deze avond weer eens mee. 

Ons eerste optreden begon met ‘Veni Jesu’, wat mooi werd gezongen. Bij ‘See amid the winter’s snow’ vertolkte Pieter Ras op een keurige manier de solo in de eerste twee coupletten. ‘Herders ik boodschap’ en ‘Gloria in Excelsis Deo’ werden op een bezielende manier ten gehore gebracht. Deze kerk zingt heerlijk. Na de samenzang van ‘Heerlijk klonk het lied der eng’len’ horen wij het koor “Euterpe”. Een groot dameskoor, zij zingen de liederen ‘Christmastide’, ‘Over de heuvels’ van Arie Pronk, ‘Gods kerstfeest’ en het ‘Gloria’ van Vivaldi, met mooie orgel- en pianobegeleiding. De dames laten zich van hun beste kant horen, en Jacob Schenk verzorgt de pianobegeleiding, en op het orgel horen we Tromp van Goor (hij heeft Urker bloed, het is een kleinzoon van de vroegere administrateur van gemeentewerken Tromp Korf). In het tweede blok van de dames komt voor het voetlicht ‘Mary’s boychild’, ‘Stille nacht’, sfeervol gezongen, waarbij de lichten in de kerk uitgingen. Daarna een lied met een heel mooie tekst ‘Ook voor jou is Hij geboren!’ en als slot ‘Loof de Koning’. Een mooi blok. 

Na de samenzang van ‘Heerlijk klonk het lied der eng’len’ komt ons tweede blok. Bij het lied ‘Go tell it on the mountains’ wordt de solo op een prima manier vertolkt door Tonnie Ruiten. ‘Christ was born’ is een mooi lied. Bij ‘Cantique de Noël’ wordt de solo deze maal gezongen door Frits van der Sloot. Een mooie solo, waarbij het koor een goede muzikale omlijsting geeft. Daarna zingen wij het ‘Halleluja chorus’ uit ‘The Messiah’ van Händel, waarbij onze dirigent vanavond weer zijn beste beentje voor zet. Als toegift zingen we ‘I’ll wish I had given Him more’. Na een mooi dankwoord van de presidente van “Euterpe”, waarbij ook onze ladyspeakers in het zonnetje werden gezet, sloten wij af met het ‘Ere zij God’. Dit ging deze keer eenstemmig met de gemeente. Heel jammer, want de tegenstem als mannenkoor in samenspel met de gemeente is een hoogtepunt om te mogen doen. Het werd een bijzondere avond in Voorthuizen. Samen met het vrouwenkoor “Euterpe” en onze zangvrienden Klaas en Wouter. Wij voelen er ons thuis. Mogelijk tot ziens ?? 

J.K.S.E.

Lees ook de recensie in De Weekkrant / Barneveld.

Ons volgende (kerst)optreden is in Grijpskerk.