Een nieuwe Urker Zanger stelt zich voor

In deze rubriek brengen we maandelijks een Urker Zanger voor het voetlicht. Deze keer stellen we u voor aan Jaap Rus!

Vertel eens, wie is Jaap Rus en wat heeft hij zoal gedaan in zijn leven?

Op 1-11-1949 geboren in Hoorn. Na de opleiding aan de HBS in Hoorn ben ik gaan studeren in Bolsward en in 1973 afgestudeerd als levensmiddelentechnoloog. Na de studie ben ik na een officiersopleiding als dienstplichtig militair in dienst gegaan bij het Garderegiment Fuseliers bij de gepantserde infanterie. In deze diensttijd ben ik getrouwd met mijn vrouw Grétha. Vervolgens ben ik gaan werken bij Stork Amsterdam als verkoper van zuivelapparatuur, daarna als keurmeester bij de Keuringsdienst van Waren te Haarlem en in 1977 ben ik naar Lelystad gekomen om daar als technisch adviseur te werken bij het Rijksinstituut voor Zuivering van Afvalwater. Daar heb ik ruim 25 jaar gewerkt en ben in die periode intensief betrokken geweest bij de advisering van bedrijven en overheden op gebied van waterzuivering en in de loop van de tijd ben ik als landelijk coördinator handhaving Waterwetgeving intensief betrokken geweest bij grote opsporingsacties van zware milieucriminaliteit. Vanaf 2002 ben ik tot mijn pensionering in 2014 nog werkzaam geweest bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Jaap en zijn vrouw Grétha

We hebben 3 dochters en inmiddels 6 kleinkinderen en wonen nog steeds met plezier in Lelystad.

Wanneer ben je lid geworden van de Urker Zangers en hoe is dat zo gekomen?

Begin 2020 ben ik lid geworden van de Urker Zangers. Ik heb inmiddels begrepen dat ik dat eigenlijk  niet mag zeggen: bij de Urker Zanger ben je geen lid, maar vriend. Fantastisch!!

Ik ben lid geworden van de Urker Zangers nadat we in Lelystad besloten om het christelijk Mannenkoor (waar ik ruim 20 jaar voorzitter van ben geweest) na 30 jaar op te heffen. Dit was best spijtig, maar het kon niet anders. We hebben een mooie tijd gehad met dit koor en 3 goede dirigenten gehad (Jan Zwanepol, Jaap Kramer en Bert Mol).

Ik wilde toch graag blijven zingen en ben toen gaan zoeken. In het verleden heb ik veel contact gehad met dirigent Jacob Schenk en diverse concerten met hem meegemaakt. Indrukwekkend! Daarom ben ik naar de open repetitieavond van de Urker Zangers gegaan in januari 2020. Toen het koor begon te zingen kreeg ik kippenvel. Wat een sound! Wat een mooie stemmen!

Ik heb meteen besloten om lid (sorry.. vriend) te worden.

Het Christelijk Mannenkoor Lelystad met rechts achteraan Jaap Rus

Hoe bevalt het zingen je tot nu toe bij de Urker Zangers?

Geen moment spijt van gehad dat ik naar dit mooie koor ben gegaan.  Repetities staan op hoog kwaliteitsniveau. Er worden prachtige liederen gezongen. De dirigent werkt sterk inspirerend op het koor.

Wat was tot nu toe in deze nog maar korte periode het hoogtepunt?

Door Corona helaas nog niet mee kunnen werken aan concerten van het koor, maar wel uitgenodigd om mee te zingen bij een opname “Bai skiemer” in het kerkje aan de Zee. Dat was voor mij in elk geval al een hoogtepunt.

Heb je naast zingen ook nog andere hobby’s?

Zingen is wel een grote hobby. Ik ben ook nog lid van het Christelijk gemengd koor Deo Juvante in Huizen. Daarnaast zijn mijn vrouw en ik liefhebbers van wandelen en fietsen in mooie natuurgebieden en houden we van vakanties op mooie (vulkanische) eilanden. Zo zijn we naar de Azoren geweest en met eigen auto naar IJsland en de Faeroereilanden.

Verder ben ik een fervent liefhebber van auto’s en autosport, met name de Formule 1. Bezoek ook bijna jaarlijks de Historische Grand Prix te Zandvoort en het Concours d’Elegance.

Wat vind je het mooiste nummer wat we op het repertoire hebben en waarom?

Ik ken het zeer uitgebreide repertoire van de Urker Zangers nog lang niet helemaal, maar liederen die ik heel mooi en troostvol vind zijn ‘Elk uur, elk ogenblik’ en het lied ‘Nader mijn God bij U’. Dit laatste lied vind ik mede zo aansprekend omdat het gespeeld werd op de ondergaande Titanic.

Heb je nog tips voor ons koor of voor dirigent Jacob Schenk?

Gewoon doorgaan zoals nu. Enthousiasme en betrokkenheid is er van beide kanten: van koor en dirigent.

Hoe zie je de toekomst voor je met de Urker Zangers en heb je nog ideeën?

Ik hoop nog vele jaren de wekelijkse rit van Lelystad naar Urk te kunnen maken om de repetities bij te wonen. Ik zou het heel mooi vinden als we het komende jaar met de Urker Zangers een Kerstconcert in Lelystad kunnen geven.

Wil je tenslotte nog wat kwijt aan de lezers?

Tenslotte: “Als je bij een mooi, gemotiveerd en kwalitatief hoogstaand mannenkoor wilt zingen dan raad ik aan om…….. naar de Urker zangers te gaan!.

Het gezin van Jaap en Grétha
Bij de Formule 1