Jaap Trapman

Herinneringen aan Jaap Trapman

Op 22 november 2020 overleed ons koorlid Jaap Trapman. Hij was lid sinds ons oprichtingsjaar 1968 en al was hij de laatste jaren niet meer in staat om mee te zingen, hij was 52 jaar lang een Urker Zanger in hart en nieren. Zijn goede vriend Albert Metz schrijft:

Hij kwam als dienstplichtig militair met een vriend een keertje op Urk, en … is nooit meer weggegaan. Maakte kennis met Marretje Romkes en dat werd zijn vrouw! Toen hij trouwde met Marretje in de Bethelkerk mocht ik organist zijn, en dat is later, in lief en leed, altijd zo gebleven.

Had belangstelling voor mannenkoorzang en voetbal, en dat hadden we samen gemeen. Ik nam hem mee naar het Urker mannenkoor Hallelujah, waar ik al enige jaren lid was, en hij werd gelijk lid. Voor z’n eerste concert in het Urker pak moest ik ‘m wel ophalen vanaf Wijk 1-80, het adres van zijn schoonmoeder, want ja, het was toch wel wat onwennig…

Mooie tijd gehad in die zangjaren: Kerstzang in het volle Concert Gebouw te Amsterdam, uitreiking eerste (religieuze) Gouden Plaat te Dokkum, hoogtepunten in ons jonge muzikale zangleven.

Was betrokken bij het oprichten van de Urker Zangers, en werd muziekmeester, dus verantwoordelijk voor de mappen en de muzikale inhoud. In die functie woonde hij ook de bestuursvergaderingen bij en toen de Urker Zangers besloten om “in smoking” te gaan zingen mocht Jaap als dressboy de eerste smoking showen.

Werkte mee aan de NCRV-film “Urker Zangers en de zee”, en bij de opnames op de UK 87 van Hendrik Kramer leek hij een echte zeeman, hoewel hij een landrot was. We gingen naar de USA in 1979 en 1982 en hieruit ontstond na de 2e reis een hechte vriendenclub, die maandelijks bijeen kwam en veel gezellige avonden kende. We bleven zingen, eerst dus onder leiding van Frits Bode, later Roelof Elsinga en recent Jacob Schenk.

In 2004 overleed zijn steun en toeverlaat Marretje, en, zoals ds. Lub Kramer het verwoordde: dit was een breuklijn in zijn leven. De glans was er af, alleen verder was eenzaam, ondanks de hulp van zijn trouwe kinderen. De laatste jaren woonde hij in Talma Haven, waar hij genoot van de mensen om hem heen. Toen de Urker Zangers er een keer optraden, gewoon in burgerkleding, sprak hij me aan, en zei: Dit is niet des Urker Zangers … Tja, sommigen vinden het lastig, maar daarna: altijd in smoking optreden.

Jaap is donderdag 25 november begraven uit de Poort, 5 Urker Zangers fungeerden (in smoking) als voorzangers, en ik mocht weer organist zijn. We sloten af met het door hem geliefde lied: Als de dag van recht en wonderen de genadetijd besluit, de tekst is van zangvriend wijlen Hendrik Kramer;

“Zingend, lovend, van het grote wonder,

door genade zijn wij nu voor eeuwig vrij!!!!”

Albert Metz

Jaap Trapman
Jaap Trapman
Urker Zangers & Jaap Trapman
Urker Zangers & Jaap Trapman vlak na de oprichting 1968
Jaap Trapman
Jaap Trapman