Eindejaarsconcert 2018

Afsluiting van het feestjaar van het 50-jarig jubileum.

Het jaar waarin Mannenkoor Urk(er Zangers) de vijftigste verjaardag mocht vieren. En dat deden we al met een heerlijk jubileumconcert in de Urker Bethelkerk, precies op de dag dat we jarig waren, zaterdag 10 februari en zaterdag 29 december mochten het jubeljaar nog eens feestelijk afsluiten met een Eindejaarsconcert in Theater ´t Voorhuys in Emmeloord, waar we al jarenlang een vertrouwd plekje innemen op de agenda in december. Wat een voorrecht om te weten dat alle kaarten voor deze avond verkocht waren en dat we voor een uitverkocht ‘Huys’ mochten optreden!

En wat is er dan mooier en passender om deze avond dan te beginnen met een gezongen dankgebed, ‘Morning Prayer’, weliswaar een ochtendlied, maar zouden we deze avond niet minder dankbaar zijn met dit lied dat nummer 1 draagt in onze uitgebreide muziekmap? Voorzitter Frans Brouwer sprak warme welkomstwoorden, waarna het koor nog even de kerstsfeer opzocht en meteen onze speciale gaste de gelegenheid bood haar engelenstem te laten horen; met de 17-jarige Lieneke van Eijkelenburg zongen we ‘Mary did you know’. Met de geweldige begeleiding van het Jan Willem van Delft Trio en Hammondorganist Andre Bijleveld werd Maria nog eens bezongen in het swingende ‘O Mary don’t you weep’. Het programma dat volgde was gevuld met repertoire dat niet alleen de Urkers op het lijf geschreven lijkt, maar toch ook de fantastische musici die ons deze avond begeleidden: negrospirituals en gospel. Nadat we nog zongen ‘Come to the Saviour’ lieten de Jan Willem, Jeroen, Mark en Andre horen dat ze elkaar muzikaal door en door kennen en aanvoelen.

Na hun spetterende instrumentale intermezzo, zong het mannenkoor als contrast het overbekende ‘Steal away’ a cappella. Daarna zochten we de bruisende waterspetters van de rivier der rivieren op en met Pieter Dekker als solist zongen we ‘Stand still Jordan’ en met de jarige Douwe Gnodde gingen we ‘Down by the riverside’, waarna Lieneke van Eijkelenburg en Jacob Schenk ons uiteindelijk een schitterende ‘Bridge over troubled water’ aanboden. Daarna konden we droogvoets solist Willem de Vries volgen en beaamden de bede ‘Lord, I want to be a Christian’ en verwonderden we ons over de rijke en troostvolle belofte die ons nog te wachten staat bij de laatste, grote nieuwe dag: ‘My Lord, what a morning’ waar we ‘In the sweet by and by’ naar mogen uitzien!

Na de pauze gingen we verder met het bezingen van onze hoopvolle verwachtingen in ‘Jesu, joy of man’s desiring’ en dat we uiteindelijk samen met Hem mogen verdergaan als ‘The King and I’. Met de dirigent als solist zongen we Psalm 23, ‘The Lord is my Shepherd’, en brachten de instrumentalisten ons in wel zeer muzikale grazige weiden. Wat een artiesten! Nu het dak toch van het theater geblazen was, sloopte (de eveneens jarige) Jonathan Mars met zijn krachtige stem ook nog maar de muren in ‘Joshua fit the battle of Jericho’. Frits van der Sloot werd in een heus kapiteinsuniform het podium opgestuurd met de opdracht: ‘Pilot lan’ de boat’ en nadat de boot na een turbulente reis veilig de overzijde wist te bereiken werden daar de laatste ‘Dry bones’ op swingende wijze nieuw leven ingeblazen. Om iedereen dan ook nog een veilig onderdak te bieden vroeg onze engel Lieneke in haar lied om een zegen: ‘Bless this house’. Ontroerend mooi gezongen en “tranen van dankbaarheid” vloeiden nog maar eens toen ze met het koor zong ‘Cryin’ in the chapel’. Dat we nog wel vaker met Lieneke en onze muzikanten willen optreden bleek uit het lied ‘God be with you till we meet again’. Nadat Jelle Hakvoort, als voorzitter van de Jubileumcommissie, woorden van dankbaarheid gesproken en bloemen van waardering uitgereikt had, zong het koor nog een laatste keer over hoop en verwachting in ‘We shall overcome’ en werd tenslotte nog eenmaal de kwaliteit van het dak en de muren getest in de feestelijke toegift: ‘Hava nagila’. Wat een feest was dit! En wat zijn we dankbaar! 50 jaar Urker Zangers, dat hebben we gevierd! En hoe.