Reis naar Wales – Dag 4

Deze zaterdag was dus de grote festivaldag van het officiële The Royal British Legion Wales Festival of Remembrance in de grote Saint David Hall in Cardiff. In de ochtend stond er vrije tijd op het programma en was er gelegenheid om te shoppen in het grote winkelcentrum in hartje Cardiff of op andere manieren cultuur op te snuiven, zoals een bezoek aan het indrukwekkende Cardiff Castle.

In de middag was er de generale repetitie, samen met de andere koren en het orkest The Regimental Band of the Royal Welsh. Het gaf al een beeld van wat er die avond allemaal zou plaats vinden en was allemaal zeer strak en professioneel georganiseerd.

’s Avonds was het dan zover. De Urker Zangers mocht zelf als eerste van de koren hun liederen ten gehore brengen en dat waren als eerste’ Vaste Rots van mijn behoud’ en als tweede ‘I want to die Easy’, met begeleiding van het orkest en solo van Frits van der Sloot. (De dirigent van The Royal Welsh, Majoor Denis Burton, vertrouwde later aan onze dirigent Jacob Schenk toe: “that stole my heart”).

Daarna mocht het koor meezingen met de andere koren en was er een grootse parade van alle afvaardigingen van het Britse leger, begeleid met marsmuziek van de Band of the Royal Welsh. Hierna volgde de zeer indrukwekkende Service of Remembrance, met de gebeden, het lezen uit Johannes 15: 12-17 en de aansporing tot het herdenken van de gevallenen tijdens de wereldoorlogen en het blazen van The Last Post met vervolgens de twee minuten stilte, afgesloten met het zingen van de Hymne ‘Guide Me, O Thou Great Jehova’, en de zegenbede. Al met al een zeer indrukwekkend gebeuren. Vol met indrukken verlieten de mannen en meegereisde dames en supporters de zaal en er werd nog lang nagesproken.