Voorjaarsconcert in Burgum

Om acht uur wordt de aftrap gegeven door De Wâldsang met ‘Prelude on Tallis’ van Peter Graham. Daarna wordt een kort openingswoord gesproken door Gerben Rouwenhorst namens De Wâldsang die vervolgens de microfoon overgeeft aan onze eigen spreekstalmeester Frits van der Sloot, die de rest van de avond de toelichting bij de nummers zal verzorgen. Hij kondigt meteen de ,,Urker Zangers” aan die een tweetal liederen gaan zingen. Allereerst een bemoedigingslied, ‘Eén weet alles van ons leven’, en daarna ‘Psalm 23’ in een bewerking van Franz Schubert. Het wordt ingetogen en gevoelvol gebracht door de ,,Urker Zangers” die daarna weer mogen plaatsnemen om te gaan genieten van 2 nummers van De Wâldsang. Opnieuw een werk van de bekende componist Peter Graham. Het ‘Lady Stewart’s Air’ is een nederige en respectvolle lofzang aan het adres van een van de voornaamste steunpilaren van de brassband scène in Australië en Nieuw-Zeeland. De Wâldsang laat horen waarom ze zo populair zijn, hier zit muziek in! Aansluitend spelen ze het ‘Credo’ van Lorne Barry, ook een prachtig muziekstuk waarbij virtuoze passages afgewisseld worden met momenten van verstilling. Het publiek luistert ademloos naar deze prachtige muziek. 

Na een daverend applaus is het de beurt van de ,,Urker Zangers”. In dit laatste blokje muziek voor de pauze wordt begonnen met 2 nummers van de Engelse componist Karl Jenkins, waarvan 1 samen met de brassband. Uit de mis voor de vrede ‘The Armed Man’ allereerst het ‘Benedictus’, Gezegend is Hij, die komt in de naam des Heeren. Nergens zijn de dynamische verschillen zo groot als in dit stuk. Van heel zacht en ingetogen tot aan het uitbundige ‘Hosanna in Excelsis!’ De samenwerking tussen koor en brassband verloopt vlekkeloos dankzij de 2 dirigenten die alles zeer goed onder controle hebben. Het koor vervolgt met ‘Agnus Dei’, Lam God’s dat de zonden der wereld wegneemt. Deze muziek is de ,,Urker Zangers” op het lijf geschreven, evenals het schitterende ‘Ständchen’ van Franz Schubert, waarin Frits van der Sloot de solo vertolkt zoals alleen Frits dat kan. Als laatste nummer voor de pauze volgt nog het  a cappella gezongen lied ‘The Long Day Closes’ van de Engelse componist Arthur Sullivan. Werkelijk zeer fraai in deze atmosfeer. De sfeer zit er goed in en het optreden van zowel brassband als koor wordt beloond met een daverend applaus.

Nadat de kelen gesmeerd zijn met een heerlijk bakje koffie mogen de ,,Urker Zangers” meteen weer aantreden voor een blokje negrospirituals. Liederen van troost en bemoediging. Het a cappella gezongen ‘My Lord, what a morning’ is zeer indrukwekkend. Vervolgens de echte swingende negro’s ‘Judgement day’, ‘Dry bones’ en ‘Rock a my soul’ waarin Jonathan Mars een prachtige solo weggeeft. Het publiek laat merken dat ze deze muziek waarderen. Een bijzondere gast deze avond is de Urkse Jeanette Hartman-Kramer, die ook een tweetal solo’s zal zingen. Als eerste zingt ze voor ons het lied ‘De zee’, gecomponeerd door John Ewbank en gezongen door Trijntje Oosterhuis tijdens de opening van de Amsterdam ArenA. Het zingen zit bij haar in de genen en dat is te zien en te horen. Het publiek beloont haar met een warm applaus. De Wâldsang laat wederom van zich horen met het stuk ‘Climb every Mountain’, bekend uit de film The Sound of Music. Dan is het publiek getuigen van een heuse wereldpremière. Het stuk ‘Eternal Home’ wordt voor de eerst keer uitgevoerd door De Wâldsang. Wat een prachtige muziek is dit, en het wordt vol expressie uitgevoerd. De brassband weet een ongekende hoeveelheid volume te produceren en het publiek kan niet anders dan antwoorden met een ovatie. 

We zijn toegekomen aan de finale van deze bijzondere avond en hoe kan beter afgesloten worden dan met de ,,Urker Zangers” en De Wâldsang samen. Als eerste van de drie gezamenlijke nummers het prachtige lied ‘I want to die easy’ in een arrangement voor koor en orkest van Jeff Penders met wederom een solorol voor Frits van der Sloot. Daarna volgen nog 2 stukken filmmuziek: ‘Crimson Tide’ en ‘Deliver Us’. Het blijkt een gouden combinatie en als dan bij het laatste nummer ook nog soliste Jeanette Hartman gaat meedoen is het feest compleet. Het loopt uit op een grote muzikale climax met een daverend slot. Het publiek stemt in met een staande ovatie. We mogen terugzien op een geslaagd concert. Brassband De Wâldsang bedankt voor de prettige, muzikale samenwerking en wie weet tot ziens.

Gertjan Ekkelenkamp