Oranjeconcert te Zwartsluis

De Oranjevereniging van Zwartsluis organiseerde voor de 24e keer op rij een Oranjeconcert in de fraaie en intieme Gereformeerde kerk aan Het Singel zodat inmiddels van een traditie gesproken mag worden. De  ,,Urker Zangers” onder leiding van Jacob Schenk en begeleid door Rienk Bakker gaven gaarne gehoor aan de uitnodiging om dit jaar medewerking te verlenen. 

Onze hartelijke dank voor onderstaande foto’s van Jan van Kleef, 

Enkele dagen voor het concert werd bekend dat de Urker kotter Z 85 ‘Morgenster’ niet van haar visreis zou terugkomen, op het moment van schrijven zijn de lichamen van twee van de vier opvarenden geborgen. Voor de Urker gemeenschap, en met name de betrokken families, een verdrietige gebeurtenis.  Barend Vinke van de Oranjevereniging en koorlid Frits van der Sloot stonden op gepaste wijze stil bij deze ramp, waarna het geprogrammeerde koraal ‘Ruwe stormen mogen woeden’ een wel bijzondere lading kreeg: ‘Door een nacht, hoe zwart, hoe dicht, voert Hij mij in ‘t eeuwig licht’.

Samen met het publiek werd de zeer toepasselijke ‘Koningspsalm’, Psalm 72 vers 1, gezongen: ‘Geef Heer de koning Uwe rechten’. Vervolgens het emotionele ‘I want to die easy’ met solist Frits van der Sloot en het lieflijke ‘He’s the lily of the valley’ met solist Jonathan Mars. 

Ter inleiding op de echt vaderlandse liederen speelde dirigent Jacob Schenk een prachtige medley op de piano, uitmondend in een boeiende improvisatie over ‘Merck toch hoe sterck’. Nu konden ‘De kabels los’ gevolgd door ‘Piet Hein’, ‘Mijn Nederland’ en ‘Neerland en Oranje’. Afsluitend en gezamenlijk het volkslied ‘Wilhelmus van Nassouwe’. Een prachtige avond in een mooie traditie, die als het al anno 2015 wat stoffig zou zijn, door de Zwartsluizers en ,,Urker Zangers” overtuigend werd afgestoft. 

Frans Brouwer  

Fotograaf Zwartsluisactueel