Eindejaarsconcert 2013

Op zaterdavond 28 december 2013 gaf mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk weer een sfeervol Eindejaarsconcert in theater ‘t Voorhuys te Emmeloord.

Voor het Eindejaarsconcert 2013 had het mannenkoor The Unknown Allstars als gast uitgenodigd. Een virtuoos ensemble muzikanten rondom de Roemeense alleskunner Marius Preda op cimbaal. De muziekstijl van de groep is te typeren als Gipsy, met een hedendaagse inslag en invloeden van andere stijlen, zoals de negrospirituals. Door de combinatie van verschillende culturen van Urker zangers en Roemeense muzikanten, werd dit Eindejaarsconcert een boeiend en levendig avondvullend programma als feestelijke afsluiting van het jaar 2013! Dit muzikale spektakel stond onder leiding van de veelzijdige Urker dirigent en musicus Jacob Schenk. 

Zie een korte impressie bij Omroep Flevoland 

Met achter de vleugel onze vaste begeleider Rienk Bakker, begon dit eindejaarsconcert waar het vorig jaar mee beëindigd werd; ‘The Lords Prayer’, een mooier begin van de avond is er immers niet. Meteen gevolgd door een kleine ouverture door het orkest van Marius Preda en zijn Unknown Allstars, waarna de zangers, de musici en het publiek en warm welkom werden geheten door de gastpresentator van deze avond, Jaap Bakker. Zijn daarop volgende aankondigingen waren gespeend met zijn onnavolgbare ingevingen en doorspekt met zijn unieke humor. De sfeer zat er dus meteen goed in, waarna we een blok met negrospirituals inzetten. Bij de prachtige liederen ‘He is the lily of the valley’ en ‘Joshua fit the battle of Jericho’ staat daar, een dag voor zijn 22ste verjaardag, Jonathan Mars als solist. En hij zingt met verve de sterren van de hemel en met een bravoure of hij als Jozua zelf de muren van het theater omver wil laten vallen. Jacob Schenk heeft zijn ‘Gospel Train’ weer eens op de rails gezet en met de extra bemanning aan boord van de Allstars zijn we ‘Soon and very soon’ zomaar ineens aan het einde van dit heerlijke blok muziek!

Dan laten Marius Preda en zijn Unknown Allstars horen waarom Jacob Schenk dit orkest zo graag als gast wilde hebben bij ons eindejaarsconcert. De muziek sprankelt, de musici zijn virtuoos en het verhaal dat ze willen vertellen raakt de harten van allen die het horen. En samen met Rienk begeleiden ze op meeslepende wijze ‘The Exodus Song’, maken ze feest met het koor bij het Joodse feestlied ‘Hava Nagila Hava’ en wordt de gevoelige snaar geraakt bij ‘Yerushalaïm’, waar solist Lub Weerstand al even meeslepend het publiek weet te roeren.

Na de pauze zingen de ,,Urker Zangers” een blok operamuziek van niemand minder dan Giuseppe Verdi. Het zijn overbekende melodieën, maar zo mooi! Wat heeft die man indrukwekkende muziek geschreven, zoals het ‘Slavenkoor’ uit Nabucco, het pittige en kittige ‘Zitti Zitti’ uit Rigoletto, het krachtige en machtige ‘Zigeunerkoor’ uit Il Trovatore en het ontroerende ‘Gelobt, Gepriesen der heilige Namen’ (Il santo nome di Dio) uit La Forza del Destino, waar het gemis van een sopraan deze avond werd opgevangen door het kwartet Tonny Ruiten, Frits v.d. Sloot, Pieter Dekker en Sieds Koopmans. Omdat de muren van het theater nog overeind staan en het dak er voor de pauze ternauwernood op is blijven liggen, gooien Marius en zijn Stars nog eens alle remmen los en maken er een waar instrumentaal feest van, waar Jacob Schenk ineens met zijn panfluit ook op het podium verschijnt en de feeststemming tot een climax weet te brengen.

Tot besluit van deze prachtige avond zingen de mannen de mooie Amerikaanse hymnes ‘I will praise Him’ en ‘Take the name of Jesus with you’. Waarna Jacob Schenk deze sprookjesachtige avond besluit met een ‘Nella Fantasia’, zoals hij die alleen vertolken kan. Nadat de voorzitter de gasten en medewerkers met een woorden- en bloemenhulde bedankt heeft, besluiten de musici en zangers het concert met de gospel ‘Amen’. Uit de staande ovatie mag worden opgemaakt dat het publiek zonder toegift niet naar huis gestuurd mag worden, waarna spontaan de feestelijke klanken van ‘Hava Nagila Hava’ nog eens worden ingezet en het doek dan met een meer dan goed gevoel gesloten mag worden. Zoals we dit jaar met veel plezier hebben toegeleefd naar dit concert, zo leven we nu alweer toe naar het volgende eindejaarsconcert!