Concert voor Pink Ribbon in Gorinchem

Het werd een gedenkwaardige avond in Gorinchem, niet in de laatste plaats om het indrukwekkende verhaal van Joyce Brand, die vertelde wat ze had moeten meemaken en doorstaan nadat bij haar borstkanker was geconstateerd. Maar gelukkig is ze inmiddels zover hersteld, dat ze deze avond als een meer dan sterke vrouw, en als ambassadrice voor Pink Ribbon, het belang van deze avond, en dan in het bijzonder de opbrengt daarvan, aan de bezoekers kon toelichten.

Na een begin van de gezamenlijke koren en medewerkers, was het eerste blok voor de ,,Urker Zangers”, met vertrouwde en bemoedigende liederen als ‘De Herder is mijn Here God’, ‘The Lord is my Shepherd’ en ‘The Lord’s Prayer’, waarbij we werden begeleid door Jan Vayne op vleugel en Evert van de Veen op het schitterende Bätz/Witte-orgel. Het lied ‘Be still, my soul’ bezingt dat wat er ook gebeurt in ons leven, en hoe een ziekbed ook mag (of moet) verlopen, op een dag zal het zo zijn: ‘we’ll meet again’ … Wat een troost!

Daarna werd het allemaal heel indrukwekkend, want Petra Berger zong werkelijk de sterren van de Gorinchemse hemel! Het Inspire2liveChoir o.l.v. dirigent, maar ook organisator van dit concert, Peter Overduin, zong werkelijk prachtig, veelal samen met hun eigen zangcoach, de mooie en lyrische sopraan Annelies Schep. Zelfs onze eigen dirigent Jacob Schenk zong met ze mee, bij een wel zeer toepasselijk lied bij deze avond: ‘You raise me up’.

Evert van de Veen liet niet alleen horen wat een geweldige organist hij is, maar liet ook horen wat een prachtig orgel de Grote Kerk van Gorinchem bezit. Dragend en dienend bij de koorbegeleiding, excellerend bij de orgelsolo. Jan Vayne improviseerde op verzoek over 2 vaderlandse liederen, in verband met de viering van 200 jaar (op deze dag) Koninkrijk der Nederlanden. En wat krijg je als je daarna 2 wonderschone, maar vooral voortreffelijke zangeressen samen een duet laat zingen? Juist ja, een hemels mooi gezongen lied!

Ons tweede wat meer populaire blokje muziek, begonnen we met het ‘Zigeunerkoor’ van Verdi, en dat klonk werkelijk als een klok in deze akoestiek. Gevolgd door een primeurtje, we zongen voor het eerst voor publiek (eveneens van Verdi) ‘Zitti, Zitti’. En na de meeslepende Israëlische song ‘Yeroushalaïm’ besloten we ons optreden met (we zouden bijna zeggen, uiteraard) de negrospiritual ‘March on’. De gezamenlijke koren zongen nog ‘The Exodus song’ in combinatie met ‘Hava Nagila Hava’ om de avond echt te besluiten met ‘Abide with me’. Wat kun je mensen beter toezingen, die met moeite en zorgen te maken hebben als ze ernstig ziek zijn, of als hun geliefden daardoor getroffen worden? De opbrengst van deze avond, ruim € 5600,  was erg bemoedigend. Het was daardoor al met al meer dan de “moeite” waard om naar Gorinchem af te reizen. En dan ook nog eens zo’n prachtige avond mee mogen maken!  We onderschrijven daarom ook graag de slotwoorden van Peter Overduin: laten we dit nog een keer samen overdoen!

Zie voor meer informatie en meer concerten tegen kanker en voor het goede doel: http://inspire2livemusic.nl/