Medewerking aan Zang op Hemelvaart 2013

Medewerking aan ‘Zang op Hemelvaart’ te Urk
De laatste editie in de Urker Visafslag?

(foto’s: Pieter Romkes)

Op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei) 2013 was mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk weer present tijdens ‘Zang op Hemelvaart’ in de Urker Visafslag, het zeer bekende Urker Hemelvaartsconcert waar diverse Urker koren hun medewerking aan verlenen. Deze 44ste editie kon wel een de laatste geweest zijn die op deze wijze in de Afslag is georganiseerd, ook dit jaar waren er minder bezoekers op dit evenement afgekomen. En dat terwijl de organisatie op rolletjes verloopt en de Urker koren zich op hun best presenteren. Enfin, wij kijken terug op en fijne avond. En niet alleen vanwege ons eigen optreden, maar ook de andere koren waren meer dan de moeite waard om te beluisteren! 

We begonnen met het ‘Onze Vader’, een recitatief van Klaas Jan Mulder, dat al 45 jaar op ons programma staat. Door Jaap Kramer op het Hauptwerkorgel begeleid, dat stond afgestemd op het Bätzorgel van de Dom in Utrecht. Een uitstekende keuze van Jaap, evenals de warme registratie die hij met de Basso Continuo onder het recitatief neerlegde. Na een dergelijk begin is het heerlijk doorschakelen naar de volgende liederen, die alle drie vervolgens door Jaap Kramer op de vleugel werden begeleid. We zongen twee liederen waar de Goede Herder centraal staat; ‘Mijn herder is de Here God’ (J. S. Irvine / Bew. Joh. Kolvers) en ‘The Lord is my shepherd’ van Howard Goodall. Ingetogen liederen, ingetogen gezongen. Maar daar waar de muziek erom vraagt, maar verve gezongen en met een ferm volume vertolkt. Knap ook hoe de geluidstechnici het publiek in de grote hal op een juiste afstemming tussen koor en begeleiding weet te trakteren. Tot besluit zongen we allen toe ‘Bless this house’ (May H. Brahe) waarna we met een zeer instemmende knik van dirigent Schenk met een voldaan gevoel het podium mochten verlaten.

We zijn benieuwd hoe het nu verder zal gaan met Zang op Hemelvaart in de Urker Visafslag. Het aantal bezoekers is niet meer toereikend genoeg om de kosten van een dergelijk evenement te kunnen betalen. En dat is toch wel spijtig te noemen, na al die mooie jaren. We wensen de organisatie veel wijsheid toe. En wie weet, toch tot de volgende editie, waar en hoe die dan ook georganiseerd moge worden.

Omroep Flevoland blikte terug op de onstaansgeschiedenis van Zang op Hemelvaart, klik hier

Lees het verslag van Het Urkerland, klik hier