Presentatie Psalmen-cd in Dordrecht

Gezamenlijk concert met Het Hollands Jongerenkoor in Dordrecht.
Presentatie van onze nieuwste cd: ‘k zal psalmen zingen tot Zijn eer.

Dordrecht, zaterdag 24 november 2012. De Grote Kerk is gevuld met vele mensen die hier naar toe zijn gekomen om naar het concert te gaan luisteren van wel twee heel bekende koren. Koren die naam hebben gemaakt in de zangwereld, n.l. het Hollands Jongerenkoor o.l.v. Peter Wildeman en het mannenkoor de ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk. Om half acht bijt het Jongerenkoor het spits af door het zingen van psalm 100. Indrukwekkend. Het zet gelijk een stempel voor de zang van de verdere avond. Na samenzang van ook psalm 100, mogen de Urkers verdergaan. Overtuigend en heel goed wordt het lied ‘Gouden harpen ruisen’, in een mannenkoorarrangement van Klaas Jan Mulder, door de mannen neergezet. Hierna volgt psalm 89 in een bewerking van Frits Bode. Een andere Frits, n.l. Frits van der Sloot krijgt nu de gelegenheid om de nieuwste cd van het koor te promoten. Hij doet dit met verve. Deze psalmen-cd is zeer zeker de moeite waard om aan te schaffen! Bij elke psalmliefhebber mag deze cd niet in de kast ontbreken. De meeste bewerkingen zijn van de muzikale, maar vooral persoonlijke vrienden Frits Bode en Klaas Jan Mulder, zettingen die uitblinken in de kracht van de eenvoud, maar met akkoorden en harmonieën die ontroeren en die het koor en de dirigent passen als een jas. Na psalm 75 in een bewerking van Frits Bode volgt het ‘Be still, my soul’. Gevoelvol wordt dit laatste lied ten gehore gebracht.

Na een instrumentaal gedeelte gaat het Jongerenkoor weer verder met ‘Ook voor mij’, ‘Als een hert’, ‘Gloria’ (Vivaldi) en ‘Gebed’. Het is één groot samenspel van koor, trompet (Wilhelm Groenendijk), vleugel (Mark Brandwijk), orgel (Joost van Belzen) en solistisch optreden van Jacob Schenk. Wat ook een mooi pianospel van de zeer jeugdige Mark Brandwijk, waarbij ik de andere musici zeker niet te kort wil doen. Het is één geweldig gebed waarin het koor ook meedoet en het geheel afsluit met vers 1 van psalm 42. Majestueus. Hemelse muziek. Om stil van te worden. Het is ook een lust voor het oog om al die jeugdige gezichten van al die koorleden alleen al te zien. Ze staan daar vol overgave te zingen. Na samenzang is het weer de beurt aan de ,,Urker Zangers”. Eerst klinkt psalm 25 in een mannenkoorzetting van K. J. Mulder. Wat een mooie bewerking is dit toch. En wat wordt het goed gezongen. Je kunt voelen dat de psalmen de Urkers na aan het hart liggen. Er volgen nog ‘I’ll wish I had given him more’, ‘Livin Humble’ en ‘Angel Band’ met een solopartij die mooi wordt vertolkt door Frits van der Sloot. En hoe indrukwekkend klinkt het ‘Livin Humble’. De koude rillingen lopen weer over je rug en dat niet omdat het zo koud is in de kerk. Doodse stilte na dit zingen als de laatste klanken in deze geweldige ruimte wegsterven … Je kunt de bekende speld weer horen vallen.

Het Jongerenkoor treedt nu weer op onder de bezielende leiding van Peter Wildeman. Wat gaat deze man ook helemaal op in de muziek. En wat weet hij het koor tot grootse prestaties te brengen. Wat ook een mooie bewerking van psalm 102 van Reinier Korver. Het bekende “God be with you till we meet again” klinkt er steeds prachtig doorheen. Het geheel wordt afgesloten met een geweldig, indrukwekkend, majestueus slotakkoord. Na de slotzang zingen de ,,Urker Zangers” nog ‘The Lord’s Prayer’ in een arrangement van Klaas Jan Mulder. Onze Vader, Uw Naam worde geheiligd. Aan een mooie avond met hoog muzikaal niveau is een einde gekomen.

Jan van Dijken.

Onze volgende optreden is “zingend naar de zondag” in Staphorst