Weer een rijk gevarieerde avond in Heiloo

Muziekaal rijk gevarieerde avond in de prachtige Ter Coulsterkerk te Heiloo.
Hernieuwde samenwerking met Ensemble Sonore en sopraan Karin ten Cate.

Het door een Amerikaanse dominee aangekondigde einde der tijden voltrok zich toch niet op zaterdag 21 mei 2011, nota bene de avond dat de ,,Urker Zangers” voor het eerst te gast waren in Heiloo. En zo kon het dus zijn dat we opnieuw werden uitgenodigd voor een concert in Heiloo, nu op zaterdag 13 oktober 2012. Heerlijk, we mochten weer zingen in die fantastische akoestiek van de Ter Coulsterkerk. En ook mochten we weer samenwerken met de door het koor zo geliefde violiste Sandra Strausa en onze vrienden Arie Horst op piano en Dub de Vries op orgel, ook bekend als Ensemble Sonore en met de Heiloose sopraan Karin ten Cate.

Mannenkoor ,,Urker Zangers” wordt hartelijk welkom geheten door organisator de heer De Jager, die onzejubilerende dirigent Jacob Schenk daarbij nog eens extra in het zonnetje zet. Na een Intrada van het ensemble voegt Karin ten Cate zich bij de muzikanten om gezamenlijk het prachtige ‘Ave Maria’ van Caccini uit te voeren. Volgens de speaker van de ,,Urker Zangers”, Frits van der Sloot, was alleen dit schitterende begin van deze avond al het volledige aanschafbedrag van het entreekaartje waard! Het mannenkoor opent op speciaal verzoek met ‘Gouden harpen ruisen’, gevolgd door twee psalmen van de nieuwe cd, “de” 42 van Mulder en “de” 75 van Bode en besluit van het eerste blok met ‘It is well with my soul’.

Het ensemble speelt ‘Autum Mediation’, waarna het koor voor het eerst sinds lange tijd weer eens het serene ‘Popule meus’ van Vittoria a capella zingt. Een betere akoestiek voor dit lied kunnen we ons niet wensen. We gaan verder met twee machtige liederen van Schubert, eerst ‘Die Nacht’, gevolgd door ‘Die Allmacht’, waarbij Karin ten Cate haar imposante sopraan moeiteloos combineert met de power van het mannenkoor! Het koor besluit het tweede blokje mannenzang met het ‘Benedictus’ van Karl Jenkins, waarbij alweer die heerlijke akoestiek van de kerk de slagroom op de taart blijkt te zijn en muziekzaalleider Jacob Schenk de piano tot een heus begeleidingsorkest weet om te toveren. Het ensemble brengt samen met Karin operamuziek: ‘Voi che sapete’ van Mozart. Met het mannenkoor zingt de zangeres de innemende filmmuziek: ‘Gabriella’s Song’. Wat een fijne samenwerking met Karin, we hebben er een vriendin bij!

Na de pauze start ‘Sonore’ met een instrumentale versie van het Jagerskoor van Bach en met Karin ten Cate samen wordt ‘Dany Boy’ ten gehore gebracht. De ,,Urker Zangers” brengen hun geliefde negrospirituals ‘Close to Thee’ en ‘Pilot lan’ de boat’ waarbij Frits op zijn geheel eigen wijze de soli vertolkt. Onder aanvoering van oud-Urker Dub de Vries vertolken ensemble en sopraan smaakvolle muziek met het ‘Vilja lied’ van Lehar en een menuet van Bach, waarna het mannenkoor doormarcheert in ‘March on’ en met de dorre beenderen van ‘Dry Bones’. Het publiek geniet zichtbaar van wat er deze avond aan gevarieerd repertoire gepresenteerd wordt en laat hun waardering telkens weer opnieuw blijken.

Ensemble Sonore en Karin nodigen koorlid Willem de Vries uit om samen ‘The Holy City’ te vertolken en alsof Willem al jaren de zangpartner van Karin is vertolken beide op imponerende wijze dit luisterrijke lied, waarna het mannenkoor, het ensemble en Karin gezamenlijk de avond besluiten met ‘The Lord’s Prayer’. Nadat de medewerkers in de bloemetjes zijn gezet zingt Karin voor haar thuispubliek als finalelied het ‘King all Glorius’, waarna de spontane reacties van het publiek in ontvangst worden genomen en we als koor blij en voldaan en met een nieuwe uitnodiging op zak voor een volgend concert, de terugreis aanvaarden. We zijn dus nog niet uitgezongen in Heiloo, maar deze avond was wel weer het einde!