Concert in Dalen ter afsluiting van de Startweek

Vrijdagavond 28 september 2012 waren de ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk te gast in de Hervormde Dorpskerk in het pittoreske Dalen. Het concert werd georganiseerd als de feestelijke afsluiting van een week vol met activiteiten in en rondom de Dorpskerk van Dalen. We werden weer gereden door onze eigen chauffeur Berend, die met een compleet nieuwe bus van Coulant Touring ons ophaalde van De Bult, waarna er een allerhartelijkste ontvangst volgde op de plaats van bestemming.

Ons eerste muziekblok was Nederlandstalig met de koralen ‘Mijn herder is de Here God’ en ‘Neem mijn leven’, gevolgd door de bewerkingen van Psalm 42 van K. J. Mulder en Psalm 75 van Frits Bode, waarmee het publiek op onze nieuwe (nog aanstaande) cd werd geattendeerd. Koorlid Albert Metz begeleidde dit eerste deel op het historische Scheuer-Van Oecklenorgel in deze prachtige, sfeervolle en intieme kerk, waar we ons al snel thuis voelden.

Dirigent Jacob Schenk nam plaats achter de piano en improviseerde over het lied ‘Wees mijn verlangen’, waarna we als koor a capella de schoonheid van ‘Die Nacht’ bezongen’, gevolgd door ‘Be still, my soul’ en ‘Close to Thee’. De dynamiek van het ‘Benedictus’ van Karl Jenkins paste maar net in de ruimte van de kerk, waarna de gasten buiten in de tent werden uitgenodigd voor een kopje koffie en wat lekkers: pauze. Na de pauze begon het koor met een indrukwekkend lied, geschreven door een man die zijn 4 kinderen verloor en op zoek naar zijn vrouw toch beleed: ‘It is well with my soul’! Het publiek werd uitgenodigd mee te marcheren bij ‘March on’ waarna niemand minder dan Lammy van Urk-Post werd uitgenodigd om de solo ter vertolken bij ‘Angel Band’. Een prima combinatie tussen deze oud-Urkse, tegenwoordig Dalense zangeres en de Urker mannen. Haar vader en ons koorlid Albert Post was “zo groos as een bessem” en dat is niet meer dan terecht!

cob Schenk vertolkte op de manier zo als hij dat alleen kan het lied ‘My Lord what a morning’ en was de machinist en gelijktijdig conduct(e)ur aan bord van ‘The Gospel Train’. De ‘Dry bones’ werden weer tot leven gezongen en op speciaal verzoek van Lammy zongen we met haar ‘Gabriella’s Song’, uit de ontroerende film ‘As it is in Heaven’. Om deze samenwerking mogelijk te maken, kregen we een koorarrangement van onze oud-dirigent Roelof Elsinga. Het samen zingen met Lammy beviel (van beide kanten) erg goed en kan in de toekomst nog wel eens een vervolg krijgen! Als toegift brachten we ‘Pilot lan’ de boat’ en nog maar eens de ‘Dry Bones’, waarna er prachtige bloemen werden uitgedeeld als dank aan de medewerkers en we als ultiem danklied deze fijne avond besloten met ‘The Lord’s Prayer’.