Feestelijke koor- en samenzangavond in Zaandam

Feestelijke koor- en samenzangavond in Zaanse Oostzijderkerk.
Jubilerende Evangelische Samenwerking In (de Zaanse) Media (ESIM).

Zaterdagavond 5 november 2011 organiseerde de jubilerende stichting E.S.I.M. een koor- en samenzangavond in de Oostzijderkerk (Klauwershoek) te Zaandam met medewerking van mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. onze 2de dirigent Rienk Bakker. Het werd een warm, hartelijk, maar vooral muzikaal weerzien met vrienden van de ,,Urker Zangers”; oud-Urker Dub de Vries achter het (Flaes & Brünjes) orgel, Arie Horst achter de vleugel, en last but not least de charmante Letse violiste Sandra Strausa.

Sinds 1990 verzorgt E.S.I.M. radioprogramma’s namens de Zaanse kerken. Daarbij is het duidelijk de bedoeling om ‘Goed Nieuws’ te brengen. Deze zangavond vormde een luisterrijke bijdrage aan het 20 jarig jubileum van deze lokale omroep en dat mag wat ons betreft goed nieuws genoemd worden. Nog meer goed nieuws is het dat de vrouw van koorlid Hessel van Urk weer gezond genoeg is om weer eens met ons mee te reizen om ons te beluisteren. Nadat Sandra al vioolspelend de kerk binnenkwam, opende Ger de Ridder de avond. Ook Ger is een oude bekende van het koor, hij was namens de EO de man die onze eerste concertreis naar Amerika documenteerde. 

Onze dirigent voor deze avond, Rienk Bakker, had speciaal voor Sandra Strausa enkele vioolbewerkingen geschreven, zodat ze mee kon spelen bij ons optreden: ‘Gouden harpen ruisen’, ‘Mijn Herder is de Here God’ en ‘‘t zij vreugde mijn deel is’. De akoestiek van de kerk was prachtig en dat zingt erg lekker. Oud-koorlid Tiemen Weerstand was op bezoek bij zijn familie in de Zaan en knikte instemmend hoe Pieter Ras de solo vertolkte bij ‘Angel Band’, een lied dat Tiemen vaak met en voor ons gezongen heeft. Na ‘Thanks be to God’ lieten de ,,Urker Zangers” de dorre beenderen weer swingend tot leven komen in ‘Dry Bones’. Het ensemble “Sonore” bestaat uit Dub, Arie en Sandra en zij wisselden de koor- en samenzang af met ontroerend mooie muziekstukken van onder andere Caccini en Althouse.

Alweer een bekende van ons koor, ds. T. C. Wielsma, verzorgde de meditatie, waarna de zangers het publiek verwenden met ons lijflied ‘By and by’ en datzelfde publiek, maar vooral ook de luisteraars en de vrijwilligers van E.S.I.M. radio, wilden we graag nog eens bemoedigden met ‘Dare to believe’! Rienk Bakker dirigeerde vanachter de vleugel, en zowel zijn aanwijzingen als pianobegeleiding waren subliem. Tot besluit van deze fijne avond brachten we het machtige ‘Halleluja Chorus’ uit de “Messiah” van Händel. Wat een fijne kerk om te zingen en wat was het een fijne avond. Ds. Wielsma nodigde ons in zijn beste Urkers uit voor een volgend optreden: “Koem nog ers terogge”. Uitnodigende woorden die niet aan dovemansoren besteed zijn!  

De opname van deze avond wordt uitgezonden door E.S.I.M. op zondag 20 november 2011 vanaf 9.00 uur. 
Meer informatie op de website van E.S.I.M.

Ons volgend optreden is 26 november, ‘Zingen in de Winterdag’ in de Urker Bethelkerk.

Ons CD verkoopteam: Familie Eimers!