Zingen voor nabestaanden van geweldslachtoffers

Zingen voor nabestaanden van geweldslachtoffers.
Dag herdenken geweldslachtoffers & de onthulling van ‘Het onbevattelijke’.
Zaterdag 24 september 2011 was de ‘Dag herdenken geweldslachtoffers’. Deze jaarlijkse herdenkingsdag werd ditmaal gecombineerd met de onthulling van het monument ‘Het onbevattelijke’, ook wel de ‘Muur tegen geweld’ genoemd. Hiermee kwam een langgekoesterde wens tot vervulling van vele nabestaanden. Het monument is gebouwd in De Wijk, gemeente De Wolden. Hare Majesteit Koningin Beatrix, minister-president M. Rutte en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Mr. F. Teeven, toonden hun betrokkenheid door aanwezig te zijn bij deze herdenking en de onthulling. Een dag om stil te staan bij het leed dat mensen is aangedaan, een belangrijke dag voor nabestaanden van mensen die bij (zinloos) geweld om het leven zijn gebracht. 

Zie ook de verslagen van RTL.NL en RTV Drenthe.

Ouders of kinderen, familieleden en vrienden van deze slachtoffers ontmoetten hier lotgenoten. Samen deelden ze hun verdriet. Het ochtendprogramma stond in het teken van de ‘Dag herdenken geweldslachtoffers’. De betrokkenheid met elkaar was telkens heel sterk voelbaar als nabestaanden hun verdriet en gevoelens met elkaar deelden middels het voordragen van hun zelf geschreven gedichten. De ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk zongen tijdens de herdenking ‘Nella Fantasia’ en Schenk bracht met zijn zoon Gerben ‘You raise me up’. Rienk Bakker verzorgde de pianobegeleiding. Speciaal voor deze dag had koorlid Menno de Koe in samenwerking met Margreet Scholing een lied geschreven, dat we als koor ten uitvoering brachten: ‘In mijn hart’. Willem de Vries zong hierbij de solo en het lied maakte veel indruk op de aanwezigen. Margreet Scholing is de schoonzus van Ida Klijnstra, destijds eigenaresse van een zalencentrum in Wolvega, waar we als koor in juni 2008 ons 40 jarig jubileum hebben gevierd. Twee weken na onze feestavond werd onze gastvrouw vermoord in haar huis gevonden. Koorlid Menno is goed bevriend met de familie Klijnstra en raakte na de afschuwelijke moord uiteindelijk betrokken bij het realiseren van het monument en de organisatie van deze dag. Het was voor ons koor ook van bijzondere betekenis dat we ter bemoediging mochten zingen voor plaatsgenoten, de familie van Dirk Post. Ook deze Urker jongen kwam immers bij een geweldsmisdrijf om het leven. De familie was daarom ook voor deze herdenking uitgenodigd. 

Na de pauze werden de namen van de slachtoffers genoemd. Daarna ontstond een indrukwekkend lang lopend lint met daarop de vele namen van de geweldslachtoffers. Vanuit de herdenkingstent liep de stoet naar het monument, waarbij de leden van het koor meeliepen om het lint te dragen. Hierbij was ook minister-president Mark Rutte aanwezig. Na het loslaten van duiven, en na het blazen van de ‘Last post’ (geblazen door een bekende van het koor, Gerben Pol), gevolgd door 2 minuten stilte, onthulde Koningin Beatrix de ‘Muur tegen geweld’. Hierna ging het gezelschap terug naar de tent, waar voor het podium vele foto’s stonden uitgestald van slachtoffers. Mannenkoor ,,Urker Zangers” stond op het podium om daar te zingen: ‘Be still my soul’, terwijl Hare Majesteit stilstond bij de vele foto’s. Op verzoek van velen zongen we nog eens ‘In mijn hart’. Het was een zeer indrukwekkende dag. Wat was het goed en bijzonder om hier onze medewerking aan te verlenen. Wat was het goed om ook onze betrokkenheid te tonen, en liederen ter bemoediging en tot troost te zingen:
 Be still, my soul, though dearest friends depart
And all is darkened in the vale of tears;
Then shalt thou better know His love, His heart,
Who comes to soothe thy sorrows and thy fears.
Be still, my soul; thy Jesus can repay
From His own fulness all He takes away.

Be still, my soul; the hour is hastening on 
When we shall be forever with the Lord, 
When disappointment, grief, and fear are gone, 
Sorrow forgot, love’s purest joys restored. 
Be still, my soul; when change and tears are past, 
All safe and blessed we shall meet at last.

Zie voor meer informatie:
 > website van Dag herdenken geweldslachtoffers
 > website van de Muur tegen geweld