Koor- en samenzang in de Kruiskerk in Huizen

‘Huizen Zingt’.
Zingen en muziekmaken in de Kruiskerk, de “Kathedraal” van Huizen.

Zondagavond 4 september 2011 werkten de ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk mee aan ‘Huizen Zingt’, een muzikale dienst waarin veel bekende liederen gezongen werden middels koor- en samenzang in de Kruiskerk in Huizen. Verder werkten mee: Sandra Strausa (viool) en Dub de Vries (orgel).U kunt hier de dienst naluisteren!

Voor deze avond had de redactie al contact met Henk Rebel. Hij woont in Huizen, maar was jarenlang visserman op een Urker kotter. Hij keek enorm uit naar een ontmoeting met Urkers, en naar de koorzang uit Urk. Hij was daarom best bereid om voor onze website ditmaal het verslag te schrijven:

Huizen Zingt. Wat een avond! Fantastisch mooi en perfect! Ik  wacht de Urkers op bij hun aankomst in Huizen. Eerst even wat handen schudden en even een praatje maken. He, een ‘vreemde’, die Urrekers proat . . . !? Doar word je as Urreker toch wel effies nieuwskierig van, ommers! Na de koffie gaan de mannen even inzingen, nog even de puntjes op de i zetten. Dat was al een genot om naar te luisteren! De kerk stroomt vol. Zingen voor een volle kerk, dat geeft toch wel voldoening voor de dirigent, de zangers, de solisten en de muzikanten. Het geluid van het mannenkoor blijft in de akoestiek van de kerk helder en duidelijk. De verhouding  tussen de bassen en de tenoren en het volume van het totaal was goed. Het koor bestaat uit oplettende zangers, en heeft een scherpe, steeds controlerende en voor de zangers duidelijke dirigent! Het enthousiasme van het koor en hun (op de piano meespelende) dirigent was groot.

Er was daarnaast prachtig vioolspel van Sandra Strausa en, zoals bekend, het fraaie orgelspel van Dub de Vries. Maar ook het pianospel van Jacob Schenk was mooi om naar te luisteren, en dat allemaal tot lof en eer van Zijn grote naam! Wat fijn dat er zoveel mensen aanwezig waren in de Kruiskerk, dat geeft ook de samenzang een speciaal en vol effect! ‘Angel Band’, de solozang van Frits, kwam recht uit het hart en werd prachtig vertaald door zijn mond, dat is te zien hoe een zanger met zijn handen tijdens het zingen duidelijk maakt waar het lied over gaat! Het volledige programma van de ,,Urker Zangers” van deze avond: 
 Gouden harpen ruisen – Bew. Klaas Jan Mulder
‘t Zij vreugde mijn deel is – Spafford / Bliss / Bew. J. Schenk (Solist: Willem de Vries)
Livin’ Humble –Trad. / Arr. Dale Grotenhuis
Judgment Day – Trad. / Arr. P. Yoder
Mijn herder is de Here God – J. S. Irvine / Bew. Joh. Kolvers 
Angel Band – W. Batchelder Bradbury / Bew. J. Schenk (Solist: Frits van der Sloot)
I’ll Wish I Had Given Him More – G. R. Adkins / E. Clark
Dry Bones – Trad. / Arr. Sy Finck – Deep River Quartet
Thanks Be To God – P.J. O’Reilly / S. Dickson / Arr. H. Geehl
The Lord’s Prayer – H. Mallot / Bew. K. J. Mulder
Heer ik hoor van rijke zegen – W. Batchelder Bradbury
Luister naar die blijde klanken – L. Mason / tekst H. Kramer / Bew. J. Penders
Dare To Believe – A. M. Burgeson Christiansen / L. Leader (Solisten: Frits van der Sloot & Jacob Schenk)
Hallelujah Chorus (Messiah) – G. F. Händel

Ik had voor het concert gezegd: “Zing maar een mooi lied voor mij. Als aandenken aan al die uren dat ik aan boord van de kotter met de Urker vissers zoveel gezongen heb”. En dat deden de ,,Urker Zangers”. Niet alleen voor mij, maar ook met mij en met alle aanwezigen. Het publiek werd in vlot tempo het refrein aangeleerd van ‘Dare to believe’. Vol overgave zongen alle aanwezigen over het feit dat Gods promise is true!’ Dat is zekerheid! Wat fijn om even in het zonnetje gezet te worden. Het was ‘mijn avond’; voor mij persoonlijk was het een jubileumavond! Alweer 50 jaar een band met Urk en de Urkers. Allemoal arteluk bedankt!!!

Henk Rebel, Huizen.