Medewerking aan de 10de Nederland Zingt-dag

Medewerking aan de 10de E.O. Nederland Zingt-dag.
Samen zingen met meer dan 10.000 mensen in de Jaarbeurs te Utrecht!
Mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. van Jacob Schenk verleende op zaterdag 16 april 2011 medewerking aan de 10de E.O. Nederland Zingt-dag in de Jaarbeurs te Utrecht. Het thema van deze dag was ‘dat ruwhouten kruis’. De Nederland Zingt-dag kenmerkt zich als een ‘Feest der herkenning’ en daar waren meer dan 10.000 bezoekers op af gekomen en daarmee was de Jaarbeurs uitverkocht! De duizenden stemmen vulden dan ook massaal en gemakkelijk de grote hal, begeleid door een keur aan Nederlandse topmusici. Presentatrice Mirjam Bouwman had de leiding.
Klik hier om deel 1 van de samenvatting tv-uitzending terug te kijken.
Klik hier om deel 2 van deze samenvatting in de tv-uitzending terug te kijken.
Klik hier om een compilatie van de middag te beluisteren.

We waren uitgenodigd om deel te nemen aan het middagprogramma, dat begon, hoe kan het haast anders, met een medley ‘Feest der herkenning’, een mengelmoes van bekende liederen als: ‘Heer Uw licht en Uw liefde schijnen’, ‘Ik bouw op U’ en ‘Heer ik kom tot U’ en nog vele andere. De medley was tevens een gevarieerd samenspel van samenzang, koorzang van At Once, Chr. Regiokoor Adonai, de Gospel Boulevard en de ,,Urker Zangers”, afgewisseld door solozang van Elise Mannah, Judith Sportel, Martin Brand en Lucas Kramer. In deze medley was onze eerst lied dat we alleen als mannenkoor zongen: ‘Gouden harpen ruisen’ in een bewerking van Klaas Jan Mulder. Niet veel later in de medley volgde er een unieke samenwerking met de debuterende  mannenzanggroep At Once; (ook) 5 zangers van Urk, met onder andere onze eigen dirigent Jacob Schenk in de gelederen, bij het lied ‘It’s well with my soul’. Alweer samen met At Once brachten we het speciaal voor deze dag samengestelde themalied ‘Alles op mijn weg’, waarin wij een vrij bewerkte tekst van ‘Nader mijn God bij U’ zongen. Na o.a. een indrukwekkend intermezzo en schouwspel van zandkunstenaar Gert van den Vijver zongen we ‘Mijn Herder is de Here God’ en wat verderop in het programma Psalm 75 in de bewerking van Frits Bode en met orgelbegeleiding van Martin Zonnenberg.

Na de meditatie van ds. Gert Hutten volgde er een 2e medley ‘Feest der herkenning’ met o.a. Psalm 42, ‘Christus onze Heer verrees’ en ‘Wat de toekomst brengen moge’. Onze laatste bijdrage aan deze medley en deze middag was: ‘I’ll wish I had given Him more’, het inmiddels overbekende en dus zo herkenbare lied in de mannenkorenwereld, maar het was ooit als eerste de vondst van onze oud-dirigent Frits Bode voor zijn ,,Urker Zangers”. Voor ons dus een extra feestelijk tintje van herkenning, en sopraan Judith Sportel zong dit prachtige lied met ons mee. EO-directeur Arjan Lock sloot de dag af. Het was een bijzondere, bemoedigende en blijmoedige ervaring om met ruim 10.000 mensen samen te mogen zingen, iets waar iedere Urker zanger vol op van genoten heeft. 

Meer over deze dag is te zien en te lezen op de website van de Nederland Zingt-dag.

Ons volgende optreden is een concert te Heiloo.