Spreken is zilver, zingen is goud!

De ,,Urker Zangers” werken mee aan Interkerkelijke avond in Heerhugowaard.

Zondagavond 6 maart 2011 vond er een Interkerkelijke zang- en muziekavond plaats in de Dionysiuskerk te Heerhugowaard. De avond begon met veel samenzang, gedirigeerd door, en met solozang vergezeld van onze eigen dirigent Jacob Schenk. De heer Jonker opende deze avond met de opmerking: “spreken is zilver, zingen is goud”. Verder onderstreepte hij deze woorden door de apostel Paulus te citeren, met de bemoedigende woorden die hij aan de gemeente van Kolosse schreef: “zing met heel uw hart psalmen en hymnen voor God en liederen die de Geest u vol genade ingeeft”, en vertelde over de bijzondere gebeurtenis (Handelingen 16) van Paulus en Silas toen zij gevangen in de kerker zaten, maar zij werden wonderbaarlijk bevrijd toen zij in de duisternis God loofden door . . . te zingen!

Als eerste in de rij muzikale medewerkers zong mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk; ‘Psalm 42’, ‘Gouden harpen ruisen’ en ‘Thanks be to God’, op orgel begeleid door oud-Urker Dub de Vries en op synthesizer door Arie Horst en op piano door Schenk zelf. De klavierartiesten Dub en Arie hadden luisterrijke muzikanten meegebracht om mee samen te spelen: Sandra Strausa op viool, Iris van Diesen op klarinet en Asyilka Arykbeava op piano, waarmee zij enkele instrumentale intermezzi verzorgden. Vanuit Heerhugowaard-Centrum kwam het spontane  Di-Je-Ko (Dionysius Jeugdkoor) en zij zongen i.s.m. de nog maar een half jaar bestaande zanggroep Spirit o.l.v. Sandra Blokdijk, en deden dat zeer verdienstelijk, gevolgd door Ritmisch Koor Heilig Hart uit Heerhugowaard-De Noord, o.l.v. Trudie Hand. Ook het Worship Team van de Pinkstergemeente Sjaloom leverde een behoorlijke, muzikaal hoogstaande bijdrage aan deze bijzonder fijne Interkerkelijke zang- en muziekavond!

Voor de pauze zongen de ,,Urker Zangers” het toepasselijke lied ‘Heer ik hoor van rijke zegen’ en a capella de Latijnse tekst van Psalm 130; ‘Si iniquitatis observaveris’. Na de pauze brachten de Urker mannen hun geliefde negrospirituals. Eerst over de zingende engelen die ons willen begeleiden naar het eeuwig vaderhuis: ‘Angel Band’, waarbij Frits van der Sloot het verhaal al zingende vertelde. Gevolgd door het a capella gezongen ‘Livin’ Humble’, met de verschillende aanstekelijke tempi, afgesloten met het up tempo ‘March on’. Er werd gecollecteerd voor het jeugdopvangwerk van de Stichting Sonshine in de Rotterdamse (achterstands)wijk Pendrecht. Mevrouw Anneke Dobber besloot deze avond door alle medewerkers hartelijk te bedanken en in de bloemetjes te zetten, waarna de ,,Urker Zangers” de avond afsloten met het statige ‘Halleluja Chorus’ van Händel. Vele positieve reacties later vetrokken we weer blij, bemoedigd en opgewekt naar de Urker bult. Want het is inderdaad waar: zingen is goud!

Wij gaan ons voorbereiden op onze bijdrage aan de (inmiddels uitverkochte) Nederland Zingt-dag, door de EO georganiseerd op zaterdag 16 april 2011 in de Jaarbeurs Utrecht.