Pelgrimsdienst in de Pelgrimskerk te Zoetermeer

Medewerking aan een Pelgrimsdienst in de Pelgrimskerk te Zoetermeer.

Medegeorganiseerd door koorlid Wouter de Boer. Spreker is Urker Klaas de Boer.

Zondagavond 12 september 2010 werd er in de Zoetermeerse gereformeerde Pelgrimskerk een zogenaamde Pelgrimsdienst gehouden. Door een aansprekend thema, omlijst met veel samenzang, koorzang en orgelspel probeert de organisatie de trekkracht van de kerk te vergroten en ‘mensen-op-weg’ aan te spreken. Mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk, werkte graag mee aan deze doelstelling. De organisatie van deze dienst werd ‘op weg geholpen’ door ons koorlid Wouter de Boer, geboren en getogen op Urk, thans woonachtig in Zoetermeer, maar nog steeds (zoveel als mogelijk actief) lid van ons en zijn geliefde Urker mannenkoor. Spreker was de eveneens van Urk afkomstige Klaas de Boer, u raadt het al, de (oudere) broer van Wouter. Hij sprak over het thema: ‘IK ZIE, IK ZIE wat jij niet ziet’. Henk Harteveld bespeelde het Verschueren-orgel, en daarmee bleek ook de organist deze avond te Zoetermeer op Urk geboren en getogen te zijn.

Met dirigent Jacob Schenk ook als onze begeleider achter de piano, brachten de ,,Urker Zangers” deze avond onder andere de bekende Psalmen 116 en 75 en de liederen ‘Staf mij in Uw gramschap niet’ en ‘Gouden harpen ruisen’. Ter verootmoediging werd het Latijnse ‘Si iniquitatis’ gezongen en ter bemoediging de negrospirituals ‘Angel Band’, met Jacob Schenk als solist, en ‘March on’, waarmee deze gemeente als het ware de bemoedigende opdracht kreeg toegezongen om vooral door te zetten, en ook kerkdiensten als deze te blijven organiseren, aldus spreker en oud-koorlid van de ,,Urker Zangers”, Klaas de Boer.

Gezien het enthousiasme dat dit lied in de kerk teweegbracht zal dat vast wel lukken. Klaas de Boer zou Klaas niet zijn als hij niet een verassing uit zijn mouw toverde. Hij zag dat dirigent Jacob Schenk zijn zoon Gerben ook had meegebracht en Klaas vroeg aan Gerben; “Heb je ‘m bij je?” Gerben knikte ja en zo bracht hij spontaan op zijn mondharmonica, en met begeleiding van zijn vader op de piano, een muzikaal intermezzo. Na afloop werd er koffie met elkaar gedronken en het was fijn om te zien dat de zaal haast te klein bleek voor alle mensen die nog even een praatje kwamen maken.

Onze volgende medewerking is aan een zangdienst ‘Zingen naar de zondag’ te Noordwijk aan zee.