Urker Zangers zingen bij ‘Zang op Hemelvaart’

Mannenkoor ,,Urker Zangers” present bij ‘Zang op Hemelvaart’.

Bij de 41ste editie van het Urker korenconcert in de Urker Visafslag.
Op Hemelvaartsdag (donderdag 13 mei) 2010 was mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk, weer present tijdens ‘Zang op Hemelvaart’ in de Urker Visafslag, het bekende concert waar diverse Urker koren en de Urker Brassband ‘Valerius’ gezamenlijk hun medewerking aan verlenen. Vele mensen hebben van dit concert genoten, aldus Christelijk nieuwsblad Het Urkerland. Diverse media meldden dat er ruim 3000 bezoekers op de Urker zang zijn afgekomen. Via de webstream van de Reformatorische Omroep zijn er videobeelden van deze avond te bekijken, klik hier. De ,,Urker Zangers” zingen vanaf 42:45. 

Met pianobegeleiding van Jaap Joh. Kramer begonnen wij onze bijdrage aan deze 41ste ‘Zang op Hemelvaart’ in de frisse Urker Visafslag met ‘Gouden harpen ruisen’, een bewerking van Klaas Jan Mulder, al ruim 40 jaar in onze map, maar we zingen het nog altijd, zoals de tekst ook oproept, uit volle borst. Het lied bezingt de majesteit van Jezus sinds zijn troonsbestijging bij zijn Hemelgang:

Dood en graf verwon Hij!
Juicht uit volle borst:
Jezus voer ten hemel,
Glorie onze vorst!

Deze avond brachten we als primeur een arrangement dat we onlangs als cadeau ontvingen uit en van de hand van onze oud-dirigent Roelof Eslinga: ‘Verleih’ uns Frieden’ (Geef ons vrede) van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dit lied komt oorspronkelijk uit een Luthers hymneboek, het Lutherisches Liedbüchlein. De schat aan tekst en muziek hierin inspireerde Mendelssohn tot het componeren van zes koraalcantates, twee motetten en het ‘Verleih’ uns Frieden’. Het is oorspronkelijk voor (SATB) gemengd koor en orkest geschreven, Roelof Elsinga maakte er een (TTBB) mannenkoorarrangement van met pianobegeleiding: 

Verleih’ uns Frieden gnädiglich,
Herr Gott, zu unsern Zeiten,
Es ist doch ja kein Ander’ nicht,
Der für uns könnte streiten,
Denn du, unser Gott alleine. 

We besloten met (uiteraard) een negrospiritual, ‘Soon and very soon’, een arrangement van Jacob Schenk. Up tempo bezingt het ook de glorie van Koning Jezus, door zijn overwinning op de dood is er de vreugde over de wetenschap dat er in de hemel geen pijn en verdriet meer zal zijn. Halleluja!

Ons volgende optreden is zaterdag 29 mei 2010, een mannenkorenconcert o.l.v. Jacob Schenk in de Bovenkerk te Kampen. Met de ,,Urker Zangers” , het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor en De Lofzang uit Heerde. Van dit concert met  zal een DVD live-opname gemaakt worden.