Mannenkorenconcert o.l.v. Jacob Schenk

Mannenkorenconcert onder leiding van dirigent Jacob Schenk.
Tevens live-opname voor DVD.

Op zaterdagavond 29 mei 2010 dirigeerde de bekende Urker musicus Jacob Schenk “zijn” 3 mannenkoren tijdens een uniek concert in de Bovenkerk te Kampen. De ,,Urker Zangers”, het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor en Christelijk Mannenkoor “De Lofzang” Heerde. Aan dit concert werkten ook mee het Strijkkwartet “Ichtus” o.l.v. Robert Cekov, Eline Kranendonk op fluit en Gerike Beijeman op hobo en de sopraan Annemet Lems. Rienk Bakker bespeelde de vleugel en Peter Wildeman het Hinz-orgel.

De ,,Urker Zangers” openden deze avond “a capella” met het nieuw ingestudeerde koorwerk ‘Si iniquitates observaveris’, een muziekstuk naar Psalm 103 vers 3 van Samuel Wesley. De koorklank klonk prachtig in de magnifieke ruimte van deze Bovenkerk. Daarna brachten we twee Nederlandstalige liederen: ‘Vreugd, vrijheid, vree en zegen’ in de bewerking van John Sylvester Fearis en het machtige ‘Gouden harpen ruisen’ in de bewerking van Klaas Jan Mulder, een lied dat we inmiddels alweer 40 jaar uit volle borst en met veel overtuiging zingen. Tot besluit zongen we de Negro Camp Meeting Song ‘Pilot lan’ de boat’ van Bertha T. Allen. Een uniek lied in de Nederlandse mannenkorenwereld, waarbij Frits van der Sloot weer het voortouw nam. 

Urker Zangers in actie   –   Pilot ‘Frits’ lan’ de boat

Het werd een prachtige muzikale en zeer gevarieerde avond. Na een instrumentaal intermezzo, met een hoofdrol voor Eline Kranedonk op de dwarsfluit, zong het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor o.a. ‘Tebe Poem’ in de bewerking van G. Lomakim en ‘Und abend wird es wieder’ van Johann C. H. Rinck. Na de bijdrage van sopraan Annemet Lems was het de beurt aan “De Lofzang” uit Heerde, die o.a. ‘Thanks be to God’ van Stanley Dickson brachten, en samen met Annemet Lems enkele delen uit de ‘Missa Brevis’ van Jacob de Haan, in de mannenkoorbewerking van H. Koning. 

Apeldoorns Christelijk Mannenkoor 

Tot besluit beklommen de drie koren gezamenlijk het podium en zongen ze Psalm 116 in de bewerking van Klaas Jan Mulder, begeleid door Peter Wildeman op het indrukwekkende Hinz-orgel. Het werd zo een dankbare herinnering aan de Kamper musicus Klaas Jan Mulder (1930-2008) die jarenlang als dirigent aan Mannenkoor “De Lofzang” Heerde, en als begeleider aan de ,,Urker Zangers” was verbonden. De grote finale was het klassieke werk ‘Landerkennung’ van Edvard Grieg, met Urker Zanger Pieter Ras als solist. Prachtige harmonieën, met overtuiging gezongen door circa 250 mannen, ondersteund door alle muzikanten, vulden de Bovenkerk. Een luisterrijke afsluiting, waarmee de koren niet alleen het publiek, maar ook zeker hun dirigent Jacob Schenk een muzikaal hoogtepunt hebben bezorgd.

Mannenkoor “Lofzang” Heerde

Sopraan Annemet Lems
Gezamenlijke Mannenkoren

Van het concert is een DVD-opname gemaakt. Een team van 5 camera’s heeft dit bijzondere concert op professionele wijze geregistreerd. De DVD kan binnenkort in onze webshop besteld worden. 

Volgend optreden zal een Openlucht Concert zijn te Vollenhove.