Urker Zangers bij ‘Zang op Hemelvaart’ op Urk.

Mannenkoor ,,Urker Zangers” present bij Urker ‘Zang op Hemelvaart’.
Medewerking aan de 40ste editie van dit Urker korenconcert.

Op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) 2009 zong Mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk, weer mee tijdens ‘Zang op Hemelvaart’ in de Urker Visafslag, het bekende concert waar diverse Urker koren gezamenlijk hun medewerking aan verlenen. Dit jaar werd de 40ste editie van dit traditionele korenconcert georganiseerd en opnieuw waren een paar duizend toeschouwers uit het hele land op dit gevarieerde concert afgekomen. (Foto: Het Urkerland.)
(Zie ook het verslag in Het Urkerland en

Promotie van de nieuwe cd “Voorwaarts . . .”.
Nadat kinderkoor ‘Klein maar dapper’ en mannenkoor ‘Crescendo’ hun visitekaartje hadden afgegeven, was het de beurt aan Jong Gemengd Koor ‘Immanuël’. Zij voerden 3 liederen uit van de pas verschenen cd “Voorwaarts . . .”. Na dit optreden beklommen ook de ,,Urker Zangers” het podium, om met de Christelijke Brassband ‘Valerius’ en ‘Immanuël’ gezamenlijk enkele nummers uit te voeren, ook verschenen op de nieuwe cd. Het werden: ‘De hemelen roemen’ en ‘In de kracht van de Heer’. Jaap Kramer dirigeerde het geheel, hij was de plaatsvervanger voor de zieke dirigent van ‘Valerius’, Egbert Scheffer. Het waren goed uitgevoerde nummers, lekker pittig gespeeld en gezongen. Mannenkoor ,,Urker Zangers” kreeg hierna het podium om zelf drie nummers uit te voeren, en ook wij verkozen nummers die op de nieuwe cd zijn uitgebracht. Het lied ‘Heer ik hoor van rijke zegen’ (W. Bradbury) werd gezongen met orgelbegeleiding van Harm Hoeve. Jaap Kramer vervolgde de verdere begeleiding op piano. We zongen het indrukwekkende lied van de stervende martelaren ‘Les Martyrs’ (Ch. Gounod / A. Quètelart) en eindigden met de opwekkende gospel ‘Dare to believe’ (Avis M. B. Christiansen / Larry Leader), waarbij onze begeleider even zoekende was naar het juiste ‘uptempo’, maar dankzij enkele kordate bewegingen van onze dirigent Jacob Schenk hadden we alweer snel het juiste opwekkende tempo te pakken, en brachten Florian en Frits een levendig solodeel in deze gospelsong. In slechts 3 nummers, toch een heel gevarieerd optreden. En wat een heerlijke samenwerking met ‘Immanuël’ en ‘Valerius’! Dat smaakt naar meer . .

Jammer dat we van de organisatie niet even de aandacht bij het publiek mochten vragen voor onze nieuwe gezamenlijke cd, deze was vanaf deze Hemelvaartsdag voor het eerst te koop. Dit was namelijk in schril contrast met de aandacht die kennelijk wel gegeven mocht worden aan een andere productie die te koop werd aangeboden. Beetje vreemd, maar wij hebben hierin de “Koninklijke weg” bewandeld.

Het publiek kreeg nog gepresenteerd: mannenkoor ‘Hallelujah’, Chr. Gemengd koor ‘Excelsior’ en Chr. Jong Mannenkoor ‘Soli Deo Gloria’, afgewisseld met samenzang en muziek van de Brassband ‘Valerius’. Lastig blijft het om op dit podium te zingen, omdat het geluid wel (heel goed) versterkt wordt voor het publiek, maar de zangers op het podium maar moeilijk een idee kunnen krijgen hoe hun zang in deze geïmproviseerde concertzaal overkomt. Enkele geluidsmonitoren op het podium zouden de zangers misschien wat beter op weg helpen. Maar gezien de vele positieve reacties die we mochten ontvangen, en de goede verkoop aan onze cd-tafel, mogen we terugzien op een geslaagde bijdrage aan dit concert.

Volgend optreden zal in de hemelse buitenlucht van Vollenhove zijn.