Presentatieconcert te Alblasserdam

Presentatieconcert te Alblasserdam.
Met Jan Vayne, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en Peter Wildeman.

Chris Wijmans maakte een fotoreportage van dit concert.
Lees ook de recensie in De Klaroen

Op zaterdagavond 17 mei 2008 geeft het mannenkoor ,,Urker Zangers” een presentatieconcert van hun jubileum cd/dvd ‘Van U wil ik zingen’ te Alblasserdam. Om kwart voor acht begint het Nationaal Symfonisch Kamerorkest met een intro: Canon in D (van Pachalbel), een mooi begin van deze speciale avond. Daarna is het de beurt aan onze voorzitter om de avond te openen, en klinkt daarna de samenzang vanuit Psalm 150. 

De ,,Urker Zangers” beginnen met een eerste blok van geestelijke liederen: Psalm 75, ‘Vaste rots van mijn behoud’ met solist Florian Poepjes, ‘Rots waarop wij bouwen’ en ‘Voor alle Heiligen’. Het wordt keurig en met overgave gezongen en wordt met een goede orgelbegeleiding van Peter Wildeman verzorgd. Daarna is het de beurt aan het Nationaal Symfonisch Kamerorkest tezamen met Jan Vayne, zij spelen ‘Last Rose of Summer’, een prachtig stuk muziek en een genot om naar te luisteren. Zeker een compliment waard aan onze dirigent, die hier het arrangement voor heeft geschreven. De ,,Urker Zangers” zingen ook deze avond een gevarieerd repertoire, zoals zij dat de afgelopen 40 jaar gedaan hebben, en zo ook op de nieuwe cd te beluisteren is. Het concert wordt daarom vervolgd met een viertal klassieke stukken. Het ‘Près du Fleuve’ keurig gezongen en keurig begeleid en intensief gedirigeerd. Daarna klinkt het ‘And the Glory of the Lord’, ‘Landerkennung’ met solist Pieter Ras, en het ‘Nella Fantasia’ met als solist Jacob Schenk. Prachtig uitgevoerd, en wat ook zeker bij het plubliek een goede indruk maakt. Vervolgens krijgen we een pianosolo te horen van Jan Vayne, en die klinkt als een klok! 

Voortbordurend op de melodie van ‘Nella Fantasia’, worden vervolgens in een razend tempo verschillende bekende klassieke werken door elkaar geweven. Wat deze man ten gehore brengt is geweldig, een rijke fantasie aan improvisatie die uitkomt bij het lied ‘You raise me up’ waarbij Jacob Schenk als verassing het lied zingt; prachtig!

Zo komen we al weer toe aan het laatste blok van de ,,Urker Zangers”, bestaande uit vier vlotte negrospirituals. We beginnen met ‘Happy Jubilee’, vervolgens ‘March on’, ‘Pilot lan’ de boat’ met solist Frits van der Sloot, en tot slot ‘Soon and very soon’. Nummers die echt goed bij het koor passen, die dan ook makkelijk gezongen worden. Het pianospel van Jan Vayne past hier uitstekend bij, en de bassist van het orkest maakt het extra swingend. Koor en begeleiding gaan hier dan ook helemaal in op en zetten een geweldig slot van het concert neer.

Bij een presentatie van een nieuwe cd, hoort ook een uitreiking van het ‘eerste’ exemplaar. Voorzitter Hessel van Urk verrast de koster van de kerk, de heer N. de Heus, om dit exemplaar in ontvangst te nemen. Meneer De Heus (inderdaad, “verre” familie van ons koorlid Jean) had dit niet verwacht, maar is er wel erg blij mee en zal de cd dan ook veel beluisteren! Net als de andere cd’s van ons koor, die hij allemaal al heeft! Vervolgens worden de begeleiders en onze dirigent Jacob Schenk bedankt voor hun geweldige inzet deze avond. Allen ontvangen een prachtig boeket bloemen. Dan toch nog maar eens een verassing, de voorzitter reikt nog een tweetal exemplaren uit van de cd/dvd, inclusief twee boeketten bloemen. Namens het koor overhandigt hij ze graag aan een tweetal dames die zich de afgelopen jaren voor ons koor hebben ingezet als ‘lady speakers’. Ook deze avond hebben zij dit op een geheel eigen wijze mogen doen, en het is zeker een toegevoegde waarde bij onze concerten. Mijntje de Koe en Heidi Kramer verdienen het dan ook deze attentie in ontvangst te nemen.

Na al deze dankwoorden, mogen we, na het dankgebed van de voorzitter, samen de Heer onze God al onze dank en eer toezingen in het lied: “ U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, nu en immermeer”!

H. van Urk.

Zaterdag 31 mei het tweede presentatieconcert, ditmaal in de Martinikerk te Bolsward.