Opname Zang op Hemelvaart 2008

Korenconcert “Zang op Hemelvaart” 2008 verkrijgbaar op DVD/CD. 
Met medewerking van de ,,Urker Zangers” o.l.v Jacob Schenk.
De DVD/CD “Urker Koren zingen” is een live opname van het concert op 1 mei 2008 in de Urker Visafslag. 

Urk, 1968 – 2008. ‘Zang op Hemelvaartsdag’ is een jaarlijks terugkerend korenconcert, waaraan door een groot deel van de Urker koren wordt meegewerkt. De koren treden zowel afzonderlijk als gezamenlijk op. Naast de verschillende koren neemt ook de Chr. Brassband Valerius aan dit evenement deel. Daarnaast staat er tevens veel samenzang op het programma, deels begeleid door de Brassband, en deels op orgel, met medewerking van diverse dirigenten als organist.

Het idee voor dit korenconcert is ontstaan in 1968, om het 1000-jarig bestaan van het voormalige Zuiderzee-eiland Urk op te luisteren. De Urker koren boden toen de bevolking een concert aan in de oude visafslag op de haven. Omdat dit concert door velen zeer werd gewaardeerd, werd besloten om het concert het jaar daarop opnieuw te laten plaatsvinden. Een kleine commissie van vrijwilligers organiseerde dit concert en wederom mocht men zich verheugen in een mooie avond. Uiteindelijk groeide het concert uit tot een jaarlijks terugkerend evenement waarvan de Urkers allang niet meer de enige bezoekers zijn.

Vanuit het gehele land komen ieder jaar tussen de 3500 en 4000 mensen naar Urk om van dit evenement te genieten. 

Door velen wordt hier dan een dagje Urk van gemaakt, en hierdoor heerst ‘s middags op de haven een gezellige drukte. Omdat de oude visafslag uit het havenbeeld is verdwenen, vindt het concert sinds 1998 plaats in de nieuwe visafslag van Urk, aan de rand van Urk. Het grote voordeel van de hal in deze visafslag is dat het zicht op het podium niet door allerlei obstakels wordt ontnomen, en ook is de akoestiek van deze ruimte beter. Met behulp van een professionele geluidinstallatie is het geluid voor alle bezoekers nu prima te horen. Daarnaast is er meer ruimte, zodat wachtende koorleden en publiek elkaar niet hinderen, en men kan voor en na het concert in de kantine een kopje koffie of een lekker gebakken visje nuttigen. Mannenkoor ,,Urker Zangers” is vanaf het begin medewerkend aan ‘Zang op Hemelvaartsdag’.