Concert te Tholen

Concert te Tholen. 
Op uitnodiging van Mission Music.

Op zaterdag 12 april 2008 zong het mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk, in de Hervormde Kerk te Tholen. Aan dit concert werkte mee, als 1 groot samengesteld koor, het Chr. Gemengd Eilandenkoor en het jongerenkoor “Matthanja”, o.l.v. Peter Wildeman. Joost van Belzen, Peter Wildeman en Jacob Schenk bespeelden het orgel en de piano.

De ,,Urker Zangers” hebben in Tholen een geweldig fijn concert gegeven. Samen met een groot samengesteld koor o.l.v. Peter Wildeman, een prachtig koor met een mooi repertoire. Het optreden van de ,,Urker Zangers” begon met een blok met Nederlandstalige liederen, met als hoogtepunt ‘Vaste rots van mijn behoud’ met als solist Florian Poepjes, die couplet 2 op uitmuntende wijze liet horen. Verder werd in dit blok ‘Psalm 75’ gezongen en ‘Rots waarop wij bouwen’. Peter Wildeman begeleidde ons hierbij op het mooie Van Dam-orgel. Hierna nam Peter achter de piano plaats en begeleidde ons vervolgens vanaf deze plaats. We zongen nog ‘Nella Fantasia’, dit stuk is een bijzonder mooi lied dat normaal in het Italiaans wordt gezongen, maar nu werd uitgevoerd met de Nederlandse tekst ‘Een nieuwe dag’ van koorlid Menno de Koe, en met dirigent Jacob Schenk als solist, die op een buitengewone manier dit lied ten gehore gebracht.

Het tweede blok was gevuld met internationale muziek. Eerst zongen we twee Negrospirituals, met als starter ‘Pilot lan’ de boat’. Een nummer vanaf de oprichting van ons mannenkoor in onze map, maar nog altijd een vrolijke en enthousiast lied, dat met Frits van der Sloot als solist werd uitgevoerd. Zijn opgewekte gevoel voor muziek past bij dit nummer, en het koor begeleidde op uitstekende wijze. Daarna zongen we ‘Livin’ humble’, een spiritual die we bij ons 20 jarig jubileum voor het eerst hebben uitgevoerd. Deze repertoire “vondst” van wijlen dirigent Frits Bode, is zo’n aanstekelijk lied, vele mannenkoren hebben het sindsdien van ons overgenomen. Het was weer een feest dit nummer te mogen uitvoeren. Daarna het indrukwekkende ‘Pres du fleuve’ van Gounod, dat klonk als een klok en waar het mannenkoor de prachtige akoestiek van de Hervormde kerk helemaal mee vulde. Tot slot zongen we ‘Landerkennung’, misschien wel een van de hoogtepunten van deze avond, en solist Pieter Ras liet op een geweldige wijze het publiek meegenieten.

Het prachtige samengestelde gemengde koor van Peter Wildeman zong ook twee mooie blokken, en samen met hen zongen we tot slot van deze avond ‘Prijs mijn ziel de Hemelkoning’. Het was een fijne avond in Tholen.

Jelle Hakvoort.

Ons volgende optreden is bij  ‘Zang op Hemelvaart’, 1 mei 2008 te Urk.