Opname jubileum cd – deel I

Opname cd bij het 40 jarig jubileum.
Elburg, 16 februari 2008.

Zoals u inmiddels niet meer kan zijn ontgaan, dit jaar bestaat mannenkoor ,,Urker Zangers” 40 jaar.
Daarom willen we graag een jubileum-cd opnemen en uitbrengen. Voor deze bijzondere gelegenheid hebben we medewerking gevraagd aan Jan Vayne op de vleugel, Peter Wildeman op het orgel, en daarnaast het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. De opname is gemaakt door Hovo Records uit Elburg, en vond 16 februari plaats in de Grote of St. Nicolaaskerk te Elburg. Volg de agenda voor de presentatieconcerten van deze cd in Alblasserdam (17 mei) en Bolsward (31 mei).

Zie een beeldverslag van de opname door Omroep Flevoland.

Verslag door koorlid Pieter Dekker, met een stukje video van Roelof Weerstand Videoprodukties.

Wanneer ik Elburg binnen kom rijden bedenk ik me: “wat een mooie nieuwe dag!”. Om maar even een titel te gebruiken van een lied wat we straks zullen zingen. Eenmaal aangekomen bij de kerk worden we doorverwezen naar een bijgebouw waar we koffie kunnen krijgen. Jacob Schenk en Jan Vayne zijn al bezig met opnames dus mogen we er nog niet in. Ondertussen was Omroep Flevoland bezig een aantal interviews af te nemen, o.a. met erelid Jaap Koffeman en ook met ondergetekende. Ondertussen was het alweer 10.00 uur geworden. Tim kwam zichzelf even voorstellen: hij was de opname man. Na enige aanwijzingen van hem te horen hebben gekregen, begonnen we met het (in)zingen van Psalm 42. Nu zijn de opnames dan daadwerkelijk begonnen. Met het lied ‘Mijn Jezus komt’ bijten we de spits af, met Pieter Ras als solist. Dit lied staat er met twee keer zingen goed op. Het volgende liedje (zoals een van ons dat zo mooi kan zeggen) heet: ‘Vreugd vrijheid vree en zegen’, met Tonny Ruiten in de rol als solist. Sietse Koopmans (hij is herstellende van een zware operatie) kwam langs om naar de opnames te luisteren. Samen met zijn vrouw heeft hij toch ook genoten. Dan is er het moment dat we ‘Nella Fantasia’ gaan zingen. Dit lied wordt eerst in het Nederlands gezongen als ‘De nieuwe dag’. Dit stuk, in onze eigen taal wel te verstaan, staat er in twee keer op. Hierna gaan we over in het Italiaans, wat eigenlijk ook hoort bij dit lied. Jan Vayne vertelt, in een onderonsje met de bassen, dat hij het stuk zo lastig vindt in het Nederlands. Hij kan de muziek maar moeilijk lezen in zijn moerstaal . . . ‘t Zij vreugde mijn deel is’ is de titel van het volgende stuk. Hierbij zingt Willem de Vries de solopartij. 

Foto’s: Lub Gerssen.

Na een pauze, die we doorbrengen bij Restaurant De Haas, staat in 3½ keer het machtige stuk ‘And the glory of the Lord’ van G.F. Händel er op. En toen was het “de beurt aan Olav Trygvason” in het stuk van Grieg; ‘Landerkennung’ met Pieter Ras in de rol van Olav. 

Ondertussen zijn we weer een uur verder en hebben we een verplichte pauze omdat de piano een valse ‘B’ bezit. Om deze te laten verdwijnen moet er een stemmer komen. Deze woont in ‘t Harde dus gelukkig was hij snel ter plaatse om dit euvel te verhelpen. Al met al is hij toch zo’n drie kwartier bezig geweest om van die valse ‘B’ een “verse” ‘B’ te maken. Om 14:35 uur mocht Frits van der Sloot zijn solo ten gehore brengen in het lied: ‘Pilot lan’ de boat’. In krap 25 minuten hebben we dit gefikst, waarbij we ook nog hebben gesleuteld aan een modulatie ergens halverwege het slot. Hierbij gaf de dirigent de pianist enige aanwijzingen. Mooi om beide muzikanten zo bezig te zien. In amper een kwartier tijd hebben we ‘Happy Jubilee’ opgenomen evenals ‘March on’, die in precies 13 minuten op tape stond. Spoedig hierna marcheerden we snel door naar ‘Soon and very soon’ en nadat we dit op de gevoelige plaat hebben vastgelegd zwaaiden we de bassist uit, en gaven hem een hartelijk applaus.

De tijd vliegt. Zo wordt er dan ook besloten dat we een andere keer terug moeten komen voor de andere stukken die we nog niet hebben opgenomen, waaronder o.a. ‘Van U wil ik zingen’ en ‘Voor alle heil’gen’. 

Het is de beurt aan de bewerking van Psalm 137 ‘Pres du fleuve étranger’, zodat we deze nog kunnen opnemen voordat Jan Vayne ons gaat verlaten. Maar het is al snel 16:00 uur en Jan moet toch echt weg. Met wat knip en plak werk moet het ook wel goed komen met dit Franse werk van Gounod. Tot slot van deze toch wel energie kostende en (in)spannende dag eindigen we met ‘U alleen, U loven wij!’ De opnametechnici vond dit wat “hard” overkomen . . . De dirigent legde toen nog even duidelijk uit, en met die woorden eindig ik mijn verhaal ook: ‘U alleen, U loven wij!’ hoort een Urker Zanger te zingen op een manier zoals het hier ten gehore is gebracht. Dat is niet schreeuwerig, nee dat is TUTTI!! Dat zijn WIJ!!