Eindejaarsconcert met Jan Vayne

Mannenkoor ,,Urker Zangers” in Theater ‘t Voorhuys te Emmeloord.

Eindejaarsconcert met pianist Jan Vayne.

Op donderdag 27 december 2007 gaf het mannenkoor ,,Urker Zangers” onder leiding van Jacob Schenk, in een uitverkocht theater ‘t Voorhuys te Emmeloord, een eindejaarsconcert in samenwerking met de pianovirtuoos Jan Vayne. Dit concert en deze samenwerking is tevens een opmaat naar het jubileumjaar 2008.

Lees de recensies in De Stentor en in de Noordoostpolder. Onderstaand het verslag van 2 fans, met foto’s van Hans Veenhuis. (Met dank!)

Na drukke weken van voorbereiden en kaartverkoop, was het dan eindelijk zover: Het concert in ’t Voorhuys met Jan Vayne. Het was een volle bak en om kwart over 8 gingen de deuren dicht en de lichten uit, de spotjes aan, de gordijnen schoven open . . . de ,,Urker Zangers” mochten het spits afbijten met het ‘Cantique de Noël’, met als solist Frits van der Sloot. Dit was een geweldige vertolking van dit mooie lied, al vonden wij de piano bij dit stuk een ietsje te hard. Maar dat is persoonlijk. Daarna was onze eigen lady speaker Meintje de Koe aan het woord. Ze heette iedereen hartelijk welkom en ze vertelde iets over de te zingen nummers. Ze wenste ons veel luister plezier. ‘Herders ik boodschap’, is mooi neergezet. ‘Christ was born’ en ‘Gloria in excelsis deo’, dit waren mooie vlotte nummers. Hier lieten de ,,Urker Zangers” horen dat ze veelzijdig zijn, gedragen kunnen zingen maar ook vlot. Toen kwam het muzikale intermezzo van Jan Vayne. Deze ontlokte bij mijn dochter kreten als: “wat een gave gast!!” en “wat gaaf”. Hij speelde fantastisch een medley van kerstliedjes, met een ondeugend slot over ‘Flappie’, wat bij het publiek een glimlach teweeg bracht.

Het volgende blok werd aangekondigd door Heidi Kramer. Het mannenkoor zong het ‘Chor der Gefangenen’ van Van Beethoven. Dit klonk misschien een beetje onzeker, de solisten Florian Poepjes en Pieter Ras deden het geweldig. ‘Als de dag van recht en wonderen’ is al een oud nummer uit de tijd van Frits Bode en geschreven door wijlen koorlid Hendrik Kramer.

Ze kennen dit als hun broekzak en dat was te horen; vol overtuiging. ‘Soon and very soon’ is een lekker vlot lied wat goed in het gehoor ligt. Bij dit lied kan je niet stil blijven zitten. Toen kwam favoriet ‘Nella Fantasia’, Jacob Schenk nam zelf de solopartij voor z’n rekening. Hij deed dit grandioos. Daarna een solo van Jan Vayne samen met Jacob Schenk op de piano. Ze speelden het stuk ‘Stars and stripes for ever’. Het was prachtig. Jacolien was hier weg van. Wat hebben we ook een veelzijdige dirigent. Ze waren aan elkaar gewaagd. Menno de Koe assisteerde bij het omslaan van de bladmuziek.

Na de pauze kondigde Heidi Kramer het volgende blok aan. Eerst ‘And the glory of the Lord’ en het ‘Halleluja-chorus’ wat uit hetzelfde muziekstuk komt, geschreven door Händel. Het werd perfect uitgevoerd. Toen het ‘Selig sind die Verfolgung leiden’. Dit klonk prachtig. Daarna weer een solo van Jan Vayne en Jacob Schenk. Wij verwachten weer vierhandig piano spel maar, surprise!! Jacob deed dit zingende. Het prachtige lied ‘You raise me up’. Hij legde hier veel gevoel in, wat zelfs Jan Vayne deed applaudisseren.

Het laatste blok werd door Meintje de Koe aangekondigd, en begon met het ontroerende lied ‘I’ll wish I had given Him more’, daarna ‘March on’ (waar Jan Vayne eventjes vergat een half toontje te verhogen) en ‘The gospeltrain’ welke Jacob ook weer voortreffelijk uitvoerde, met een heel ondeugend voorspel van Jan Vayne met de tune van ‘The Muppetshow’. (Naderhand hoorden we dat hij daartoe opdracht gekregen had van een zeker iemand . . .) Na de sluiting en alle dankwoorden kregen we nog een toegift; ‘March on’, waar Jacob Schenk niet één, maar nu zelfs twee keer een half toontje liet verhogen!

Het was een avond om nooit meer te vergeten. Wij zien uit naar de volgende uitvoering. 
,,Urker Zangers”, Jacob Schenk en Jan Vayne, jullie krijgen van ons een dikke pluim!!

Vriendelijke groeten,
Jannie en Jacolien van Urk.

In januari 2007 gaf het mannenkoor ,,Urker Zangers” ook al een zeer geslaagd concert in theater ‘t Voorhuys. Zie onze agenda voor alle activiteiten in ons jubileumjaar 2008. In januari 2008 verleende een deel van ons koor medewerking in Talma Haven ter opluistering van de viering van de verjaardag van onze koningin.