Oranjeconcert te Zaltbommel

Oranjezangavond in de Grote of St. Maartenskerk te Zaltbommel. Massale zangavond in Oranje sferen.

Op 28 april 2007 zongen de ,,Urker Zangers” tijdens de grote Oranjezangavond in de St. Maartenskerk te Zaltbommel. Ook het 250 leden tellende Groot Samengesteld Jongerenkoor o.l.v. Evert van Dijkhuizen trad op en beide koren werden op het orgel begeleid door Marco den Toom en op viool (Corrie Wielink) en panfluit (Gerlinda van den Berg), beter bekend als het “Duo Friends”. Na een blok samenzang van vaderlandse liederen, beet het jongerenkoor de spits af met een bewerking van ‘Almachtig God’ en ‘Psalm 27’. Het samengesteld koor heeft voor dit concert slechts vier keer gerepeteerd. Jongeren uit het hele land komen samen in Amersfoort om mee te kunnen repeteren met dit koor, en hun motivatie en gedrevenheid was dan ook goed te bemerken. Een mooie koorklank en een goed optreden als resultaat. 

 De ,,Urker Zangers” kunnen putten uit een zeer breed en gevarieerd repertoire, en voor elk concert kunnen we ons dan ook goed aanpassen aan het thema van het programma. Deze avond zongen we een enkele nummers die natuurlijk goed aansluiten bij het “Oranjegevoel”. We begonnen met ‘Gouden harpen ruisen’ waar we zingen over de majesteit van Jezus. Om dat blijde Evangeliewoord te bevestigen zongen we de immer opvallend mooie bewerking van de vroeger beiaardier van de Emmeloordse poldertoren, Henk Held, over ‘Rots waarop wij bouwen’, om dit eerste blok te besluiten met het lied ‘Vreugde, vrijheid en zegen’.

Nadat Marco den Toom op het prachtige Wolfferts-orgel had geïmproviseerd over het thema van de drie noten a, b, en fis, hem door het publiek opgedragen, vervolgde het jongerenkoor met twee bewerkingen van hun dirigent Van Dijkhuizen over ‘Psalm 8’ en het bekende ‘Sanctus’ van F. Schubert. De ,,Urker Zangers” vervolgden met de vaderlandse liederen ‘Wilt heden nu treden’ en het lied over Michiel de Ruijter ‘Een draaiersjongen’ in een bewerking van Jeff Penders evenals ‘Mijn Nederland’. Het plezier waarmee we deze liederen zongen, mede veroorzaakt door de prettige en levendige bewerkingen van Jeff Penders, werd duidelijk opgemerkt door het publiek. 

Het Samengesteld Jongerenkoor zette vervolgens hun beste beentje voor en zong vol overtuiging en stralend ‘Rejoice’ en ‘He shall be great’. Een compliment aan dit koor dat zij met slechts 4 repetities dit resultaat aan het publiek presenteerde! Aan de ,,Urker Zangers” de eer om de avond af te sluiten met het laatste blok. Natuurlijk gaat er geen concert voorbij waar de ,,Urker Zangers” niet een negrospiritual ten gehore brengen. Ditmaal kozen we voor twee “Gouwe Ouwe” nummers uit onze map, nummers die al vanaf onze oprichting tot ons repertoire behoren, en die we nu weer eens benutten om deze fijne avond op een fijne wijze mee af te sluiten; ‘He is the lilly of the valley’ en ‘Roll Jordan roll’, beide nummers zijn een bewerking van Klaas Jan Mulder. En natuurlijk zongen we, als sluitstuk van een grote Oranjezangavond ‘Neerland en Oranje’. 

De ,,Urker Zangers” kijken terug op een fijne en geslaagde avond in Zaltbommel. Met dank aan “Duo Friends” en Marco den Toom voor de begeleiding voor deze avond, en de prettige samenwerking met het jongerenkoor. Volgende optreden is 11 mei in de Bovenkerk te Kampen , alwaar we in dezelfde samenstelling hetzelfde programma ten gehore brachten.