Bevrijdingsconcert te Kapelle

Bevrijdingsconcert te Kapelle (Biezelinge).
Een muzikale avond in Zeeland.

Zaterdag 6 mei 2006 waren de ,,Urker Zangers” present in het Zeeuwse Kapelle, om daar een bevrijdingsconcert te verzorgen. In de goed gevulde Hervormde kerk werden we hartelijk welkom geheten door ds. Hoek. Na het a capella gezongen ‘Onze Vader’ volgde het blok met bekende liederen in de bewerkingen van Klaas Jan Mulder en Frits Bode. Natuurlijk zongen we juist op de dag na bevrijdingsdag de bede voor het koningshuis ‘Domine Salvam Fac’, en enkele vaderlandsliederen. In dit blok werd onder andere de prachtige bewerking van Jef Penders van ‘Mijn Nederland’ gezongen. Penders schreef deze bewerking jaren geleden speciaal voor de ,,Urker Zangers”. Jacob Schenk improviseerde op het prachtige en krachtige orgel over enkele vaderlandse liederen.

In een volgend blok werden ‘O Bone Jesu’ en ‘Steel away’ a capella uitgevoerd. De prachtige akoestiek van de kerk gaf de uitvoering extra dynamiek. Het ‘Sanctus’ van Gounod werd deze maal uitgevoerd met orgelbegeleiding. Maar ook de klavieren van het orgel zijn bij Hannes Minnaar, onze vaste begeleider, in vertrouwde handen. Het publiek werd, zoals de ,,Urker Zangers” gewend zijn om te doen, weer hartelijk uitgenodigd om samen met het mannenkoor het ‘Glorie, Glorie, Hallelujah’ mee te zingen van het bekende ‘Battle Hymne of the Republic’, van Elgar. De Zeeuwen lieten horen dat ze muzikaal zijn en ook graag mogen zingen, ze zongen uit volle borst met ons mee. 

Dirigent Jacob Schenk was zo in zijn nopjes met deze spontane Zeeuwse bijval, dat hij het publiek daarom graag met een extra toegift van dienst wilde zijn. Bij het inzingen was ons reeds gebleken dat de bekendheid van onze uitvoering van ‘The Gospeltrain’ het koor reeds ‘vooruit was gereisd’. Er werd door sommige concertbezoekers wat teleurgesteld gereageerd toen bleek dat dit nummer op deze avond niet tot het repertoire zou behoren. Daarom een mooie gelegenheid om dit nummer als toegift te zingen, iets wat het publiek zeker wist te waarderen. Met een voldaan gevoel over deze fijne avond kon het koor de lange terugreis weer aanvaarden. 

Volgend optreden is een concert in Emmeloord.