Oranjeconcerten 2004

Twee zeer geslaagde Oranjeconcerten!
Koninginnedag in Rotterdam, Bevrijdingsdag in Kampen.

Koninginnedag 2004 reisden we voor een ‘Oranjeconcert’ naar de Laurenskerk te Rotterdam, voor een avond samen met het ‘Shaare Zedek Koor’, en met een aantal muzikale begeleiders: Anja van der Maten op hobo, Jan Mulder op het imposante orgel en op de vleugel, Marco den Toom op vleugel, Alfhons Groenendijk op trompet. Speciaal voor dit concert heeft onze dirigent Jacob Schenk enkele prachtige vaderlandse liederen uit onze muziekkast gehaald. Zo kwam o.a. ‘Neerland en Oranje’ weer in de map, maar ook ‘ the Battle Hymn of the Republiek’. Daarnaast waren er natuurlijk ook enkele nieuwe nummers en/of nieuwe bewerkingen te beluisteren. De begeleiding van de ,,Urker Zangers” tijdens dit concert zal voor het grootste deel verzorgd worden door Marco den Toom, een jonge talentvolle begeleider waar wij het laatste jaar wel vaker mee samengewerkt hebben. Marco is de dirigent van het ‘Shaare Zedek Koor’, en is ook met zijn koor tijdens dit concert aanwezig, en zij zullen begeleid worden door onze dirigent Jacob Schenk. Dit koor telt leden uit heel Nederland, en repeteert (slechts) 1 maal per maand.

Tijdens de reis naar Rotterdam is onze tenor Tonny Ruiten in de rol van cateraar gekropen, het ontbreekt ons ook werkelijk aan niets, zo staat hij voor je neus met een broodpakket, dan met een blikje fris en ook komt hij regelmatig nog langs met een schaal heerlijk verse worst. 

Het was deze avond noodweer in Rotterdam, maar binnen in de grote Laurenskerk werd door de vele bezoekers intens genoten van een schitterend optreden van de zangers. Dit concert hadden veel bezoekers zo hun eigen gevoelens bij de onlangs overleden oud-koningin Juliana en hun medeleven daarbij aan koningin Beatrix. Hoe kun je zoiets beter doen dan door te zingen. De terugreis is ook een aparte ervaring, vooral als het concert zoals in Rotterdam goed verlopen is. Er heerst dan een heel tevreden en voldane sfeer en ook dan weer rept Tonny zich door de bus om iedereen iets aan te bieden. Door het noodweer in Rotterdam leken we dit keer meer op een groot schip dat door het water naar huis koerste. Vooral onder de viaducten waar de brandweer druk bezig was om het overtollige water weg te pompen leken we wel in een duikboot te zitten.

Bovenkerk te Kampen.

Op woensdag 5 mei 2004 was mannenkoor ,,Urker Zangers” uitgenodigd om te zingen in de Bovenkerk te Kampen. Het was zowaar de eerste keer in ons 36 jarige bestaan dat we in deze bekende kerk, niet eens zo ver van Urk, te gast waren. Na het ‘Ecce quomodo moritur’ wisten de zangers het vanaf de eerste noten al, dit wordt een geweldige avond. En dat werd het, de akoestiek van de Bovenkerk is geweldig, en de zangers maakten daar gretig gebruik van. Jaap Kramer bespeelt het orgel, Jorrit Woudt speelt op de piano en de gebroeders Drost op trompet. De tonen van het ‘Wilhelmus’ sterven weg, het publiek gaat tevreden naar huis, de mannen van het CD-fonds hebben nog even een druk kwartiertje en horen ondertussen de reacties van het publiek. De Zangers trekken zich terug in de consistoriekamer van de Kerk en kijken elkaar tevreden aan want ze hebben samen twee hoogstaande concerten verzorgd binnen een week en dan is er onderling alle reden tot volle tevredenheid. Een trouwe bezoeker van onze concerten komt ons opzoeken om ons nog te zeggen dat dit een van de mooiste concerten was geweest van de laatste jaren. Een mooi compliment. 

Wat tot slot zeker het vermelden waard is zijn de bijdrages van onze ladyspeakers Heidi Kramer en Meintje de Koe. Tijdens concerten van de ,,Urker Zangers” verbinden zij onze blokken netjes aan elkaar door de toeschouwer te informeren over hetgeen er nu gezongen gaat worden en de achtergronden daarbij. Zij doen dit op hun eigen wijze, waardoor ze inmiddels haast niet meer weg te denken zijn bij onze concerten.