Vooruitkijken naar kerst en het nieuwe jaar

Het einde van 2002: bijna kersttijd.
Vooruitzichten 2003: naar Arnhem, Rotterdam en Tholen.

Nog even en we zitten weer midden in de kersttijd. Voor de ,,Urker Zangers” wordt het dan een drukke tijd. Onze concertagenda vermeld drie kerstconcerten op het programma. Inmiddels zijn we ons daar al druk op aan het voorbereiden. En ons repertoire is zoals van ouds een echt mooi Kerstrepertoire, vooral de bewerkingen van arrangeur Jef Penders, die hij in 1980 speciaal voor de ,,Urker Zangers” geschreven heeft, staan veelvuldig op het programma. Dit zijn unieke bewerkingen die alleen door ons uitgevoerd worden. Deze werken zijn in 1980 opgenomen en toen uitgebracht op de lp “Herders ik boodschap”. Later uitgebracht op de verzamel-cd ‘Kerstfeest in Holland’. Zoals op onze concertagenda staat aangegeven is het nu al mogelijk om plaatsen voor onze concerten te reserveren. Ook ziet u op onze concertagenda een concert gepland staan op 22 maart 2003 in de Eusebius Kerk te Arnhem. In de tweede wereld oorlog is deze kerk helemaal verwoest, na de oorlog weer helemaal opnieuw opgebouwd met financiële hulp van de Duitse overheid. Vandaag de dag is dit mooie kerkgebouw nog maar een paar keer per jaar in gebruik tijdens een eredienst. Voor de rest wordt hij gebruikt als concertpodium.

Mannenkoor ,,Urker Zangers” wordt uitgenodigd om in deze mooie kerk een avondvullend concert te verzorgen. De kerk is voorzien van een historisch orgel, dat in 1951 overkwam uit de (inmiddels gesloten) Hersteld Evangelisch Lutherse kerk te Amsterdam. Het grote orgel werd in 1795 gebouwd door Johannes Stephanus Strümphler (1736-1807) en telt 50 stemmen. 

Het orgel werd bekend door de bekende organist Jan Zwart. 
De concerten van Jan Zwart op het orgel waren vanaf 1925 regelmatig. en vanaf 1929 tot 1937 wekelijks voor de NCRV-radio te beluisteren. Geïnspireerd door dit orgel wist Jan Zwart de belangstelling voor orgels en orgelspel in Nederland tot een grote bloei te brengen. Elk jaar wordt door een nazaat van Zwart een herdenkingsconcert op dit (zijn) Strümphler-orgel gegeven. Onze dirigent Jacob Schenk, tevens een uistekend organist, heeft, toen wij met een afvaardiging van ons koor in Arnhem waren, al laten horen welke mooie klanken er uit dit instrument te halen zijn. Op speciaal verzoek van de organisatoren van dit concert zullen wij deze avond veel Nederlandstalige geestelijke liederen ten gehore brengen. U mag dan denken aan de bekende Psalmen en andere bekende geestelijke liederen uit ons repertoire. Van dit repertoire zal een week later een cd-opname worden gemaakt te Hasselt.


Er staat voor de ,,Urker Zangers” weer genoeg op het programma de komende tijd. In de komende maanden meer bijzonderheden over het Oranjeconcert in de Grote kerk te Rotterdam en geplande concerten in Zeeland. Ook gaan wij de komende maanden het een en ander publiceren over ons jubileumjaar 2003 en de daaraan gekoppelde activiteiten in dit jaar