De reis naar Limburg, die de ,,Urker Zangers” van maandag 30 september tot vrijdag 4 oktober 2002 ondernamen, mag een groot succes worden genoemd. Direct na het vertrek zat er de sfeer bij het gezelschap al goed in. Na enkele tussenstops arriveerde de ploeg om 17.00 uur in het mooie Valkenburgse hotel “de Schaepen van st. Fyt”. Van hieruit werden enkele trips ondernomen.
Op dinsdag 1 oktober werd een bezoek gebracht aan het grote Amerikaanse oorlogskerkhof te Margraten. Hier werd door het koor een bloemstuk neergelegd bij het grote gedenkteken ter nagedachtenis van de ruim 8.000 Amerikaanse gevallenen die daar begraven liggen. Overigens waren dit er in de eerste naoorlogse jaren 16.000. De heer Delahaye, die door de Amerikaanse overheid als beheerder van het geheel is aangesteld, gaf een uitvoerige uitleg over de wijze waarop het Amerikaanse volk en overheid met haar oorlogsdoden omgaat. Dit liet bij de zangers een grote indruk achter. Deze indrukken werden door onze voorzitter Jaap Koffeman verwoord toen hij dhr. Delahaye een cd als herinnering aan ons bezoek aanbood. Er werden door ons enkele liederen op deze ontroerende en indrukwekkende plek ten gehore gebracht. Na deze officiële gebeurtenis liet dhr. Delahaye ons koor weten dat hij ons graag nog eens terug zag tijdens de jaarlijkse Memorial Day, de officiële herdenking door het Amerikaanse leger. Op zo´n Memorial Day zijn er gemiddeld 3.500 aanwezigen, waaronder diverse hoge officieren en overheidsfunctionarissen. De muzikale omlijsting wordt meestal door een legerband verzorgd, maar dhr. Delahaye zag hier ook graag een passend stuk koorzang bij. Ons bestuur heeft inmiddels laten weten een concreet verzoek serieus te willen overwegen en positief te benaderen.
Concert in Vaals.
Woensdag 2 oktober stond ons concert in Vaals op het programma. De Hervormde Kerk te Vaals was voor deze gelegenheid tot op de laatste plek bezet met een publiek. Niet al te vaak komt er dan ook een mannenkoor optreden van boven de rivieren met een protestants christelijke signatuur, dat een geheel eigen repertoire ten gehore brengt. Het ‘Hallelujah-koor’ van Händel was voor de meeste bezoekers (zo hoorden wij na de tijd bij de reacties) toch wel het hoogtepunt van de avond. En het mag ook hier gezegd worden dat dit zeer gedreven gezongen werd, maar ook de andere nummers werden goed en geconcentreerd gezongen. Wij kunnen echter niet het gehele programma met u na‘bespreken’, vandaar dat wij het erbij willen houden dat wij weer een zeer geslaagd concert mochten verzorgen voor een dankbaar publiek. Vermeldenswaardig is dat bijna iedereen in deze streek het Rooms-katholieke geloof aanhangt, en dat deze Hervormde Kerk in Vaals de meest zuidelijke protestantse kerk van ons land is, en dat de geschiedenis van deze kerk aanvangt na de ‘Vrede van Munster’ toen Duitse protestantse gelovigen noodgedwongen naar de zuidelijke Nederlanden uitweken voor hun wekelijkse samenkomsten.
De rest van de week werden er verscheidene toeristische uitstapjes gemaakt, in dit schone deel van ons land en tijdens de vele stops werden de onderlinge banden flink aangehaald, dit was natuurlijk ook de bedoeling. Toen we vrijdagsavond, tijdens een laatste diner de week eens met elkaar evalueerden, was iedereen het eens met de conclusie dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.