Koorinformatie Mannenkoor ,,Urker Zangers”

1968

Het mannenkoor de ,,Urker Zangers” wordt opgericht op 10 februari 1968 en slaagt erin de bekende Urker dirigent Frits Bode (1926-1990) aan te trekken als muzikaal leider, en zijn vriend Klaas Jan Mulder (1930-2008) als begeleider. Vlak na de oprichting telt het koor een veertigtal leden. Zij verkiezen een zo breed mogelijk, origineel repertoire te zingen en dat komt geheel overeen met de doelstellingen van Frits Bode. Binnen afzienbare tijd zingt het koor een gevarieerd programma met o.a. gospels, spirituals, geestelijke en klassieke muziek. Het koor, de dirigent en het repertoire harmoniëren uitzonderlijk goed met elkaar, en dat zorgt voor een snelle groei van het koor. De naamsbekendheid neemt toe en als gevolg geeft het koor concerten door het hele land en in maart 1969 verschijnt de eerste elpee. Vanaf 1970 begint de concertlijst van de ,,Urker Zangers” indrukwekkende vormen aan te nemen: tientallen concerten in alle delen van het land, talrijke medewerkingen bij allerlei gebeurtenissen en optredens voor radio en televisie. Er wordt zelfs een speciale televisiefilm door de NCRV gemaakt met als titel: