Musicus Klaas Jan Mulder overleden

Musicus Klaas Jan Mulder overleden.
De muzikale vriend van Frits Bode was jarenlang onze vaste begeleider.

KAMPEN – Organist, pianist en dirigent Klaas Jan Mulder is zaterdagmorgen 1 november 2008 op 78-jarige leeftijd overleden. Mulder is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Klaas Jan Mulder (Hardinxveld, 1930) was een veelgevraagd concertgever, begeleider van koren en dirigent. Hij gaf talloze concerten in binnen- en buitenland. Zijn spel is vastgelegd op een groot aantal lp’s, cd’s en dvd’s. Van een groot aantal koren is Mulder dirigent geweest. Het meest bekend is het christelijk Kamper mannenkoor “Door Eendracht Verbonden” (DEV), waaraan de musicus meer dan 45 jaar verbonden was. Als organist was hij jarenlang verbonden aan de Nederlands gereformeerde kerk in zijn woonplaats Kampen.
(Bron: Reformatorisch Dagblad.) 

Memoriam

Vriend van Frits Bode en begeleider van ons mannenkoor.Klaas Jan Mulder was een persoonlijke en muzikale vriend van Frits Bode. Beide musici ontmoetten elkaar medio 50er jaren in Zwolle, waar Bode solliciteerde als dirigent bij “Gloria Patri”, en Mulder moest daarbij begeleiden. Bode was zo onder de indruk van hem, dat sindsdien Klaas Mulder steeds de vaste begeleider was bij de vele uitvoeringen van de koren van Frits Bode. En zo ‘rolde’ pianist Mulder de korenwereld in. Hij ontmoette bij een van de gemengde koren van Bode (Luttelgeest) zijn vrouw Teunie. De twee musici hadden een bijzondere en intense muzikale verwantschap. Ze voelden elkaar zeer sterk aan, begrepen elkaar volkomen, en konden blindelings op elkaar vertrouwen. Het was harmonie, zowel persoonlijk als muzikaal. Toen Frits Bode vlak na de oprichting van de ,,Urker Zangers” in 1968 tot dirigent werd benoemd, werd Mulder ‘natuurlijk’ daarmee als begeleider aan ons koor verbonden. Het werd een rijke, mooie en hoogstaande muzikale samenwerking, waar we nog steeds in dankbaarheid op terug mogen kijken.

Mulder en Bode hebben aan de wieg gestaan van vele muzikale producties, zowel bij de verenigingen waar ze aan verbonden waren, maar ook als producers bij het christelijke muzieklabel ‘Te Deum’ van platenmaatschappij Dureco. In 2003 was de drukbezette 73 jarige Mulder nog eenmaal bij ons mannenkoor actief als begeleider, ditmaal vanachter de vleugel bij de opname van de cd ‘Zingt des Konings lof’. In oktober 2005 begeleidde Mulder het bijzondere concert met de Urker mannenkoren “Hallelujah” en ,,Urker Zangers”, de twee koren waar hij veelvuldig bij te horen is geweest.

De grootmeester achter de klavieren.
Klaas Jan Mulder werd geboren op 21 mei 1930 in een predikantsgezin te Hardinxveld. In 1940 verhuisde het gezin naar Hattem, waar hij al op zeer jonge leeftijd organist werd van de kerk van zijn vader. Zijn orgel- en pianolessen volgde hij aan de Zwolse Muziekschool. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd met het Pianoconcert van Grieg, waarna hij aan het Amsterdams Conservatorium studeerde onder leiding van Jacob Bijster en Jan Odé (hoofdvak piano en orgel als bijvak) en slaagde “cum laude” met een onderscheiding voor virtuositeit. Vervolgens ontving Klaas Jan Mulder, na een vergelijkend examen van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, één van de toen weinig beschikbare beurzen om gedurende een jaar bij een artiest van wereldnaam in het buitenland te gaan studeren. Mulder ging studeren bij de wereldberoemde pianist Eduardo del Pueyo. De pianist Mulder belandde steeds meer achter de orgelklavieren, waar hij uitgroeide tot een groot organist met een geheel eigen stijl. Hij gaf vervolgens talrijke concerten in eigen land, maar was ook vele malen in het buitenland te bewonderen, o.a. in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Portugal, Zuid-Korea, Canada en Amerika. 
Onder zijn vele plaatopnamen bevinden zich twee gouden platen en een platina-elpee (goed voor meer dan 100.000 verkochte lp’s). Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Klaas Jan Mulder tweemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts, Sciences, Lettres” te Parijs (“Médaille d’Argent” in 1990 en “Médaille Vermeil” in 2005). In 1991 werd Klaas Jan Mulder benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Klaas Jan Mulder had een geheel eigen plaats binnen de Nederlandse orgelcultuur. Zijn bijzondere improvisatietalent, zijn ongeëvenaarde techniek en zijn prachtige harmonisaties van vele bekende liederen maakten hem bijzonder geliefd bij een breed publiek. Daarnaast beheerste hij orgelliteratuur op vele terreinen, van (Duitse) Barok, tot (Franse) Romantiek, hij was een ‘alleskunner’, en daarmee een bijzonder muzikaal talent.

Dirigent van “Door Eendracht Verbonden” en diverse koren.
Als dirigent was hij gedurende vele jaren aan diverse koren verbonden, zoals het Chr. Mannenkoor “De Lofzang” uit Heerde en de Oratoriumvereniging “Immanuël” te Kampen. Mulder werd ooit als begeleider van Chr. Kamper Mannenkoor “Door Eendracht Verbonden” gevraagd, waar hij later dirigent Belder opvolgde. Sinds 1960 was hij als muzikaal leider verbonden aan dit mannenkoor, waarmee hij als dirigent toch de meeste bekendheid verwierf. Met de diverse koren maakte hij concertreizen naar o.a. Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Canada en Amerika. Vele koorwerken heeft hij in de loop der jaren gearrangeerd, vele koren hebben zijn prachtige harmonisaties op hun repertoire staan.

De immer bescheiden en zeer aimabele muzikale grootmeester is op 1 november 2008 overleden. Velen zullen hem missen. Maar hij laat een rijke muzikale erfenis na.