Zingen bai Skiemer

Vanaf maart konden we niet meer repeteren. Corona. Hoe een virus de hele maatschappij weet te ontwrichten en ook ons koor letterlijk en figuurlijk stil heeft gelegd. Bij de eerste de beste versoepeling van de beperkende maatregelen moest er toch eigenlijk wel gezongen worden en dat deden we.

Nadat we vanaf maart abrupt alle repetities aan ons voorbij moesten laten gaan, leefde er bij een groot deel van de koorleden de wens om, indien mogelijk, voor de zomervakantie tenminste nog eenmaal een aantal geliefde liederen te zingen. Het zou immers dan nog tot september duren voor we elkaar weer zouden kunnen ontmoeten, en dat was toch wel een erg lange periode. En zo werd aldus besloten, woensdagavond 1 juli, precies op de dag dat de coronamaatregelen minder streng waren geworden, hebben we een avond georganiseerd onder de titel “Urker Zangers zingen bai skiemer”. Met andere woorden, zingen in de avonduren, waarbij de schemer zijn intrede kon doen om zo een sfeervolle avond te beleven en daar ook een opname van te kunnen maken. En waar anders dan in de intieme sfeer van het kleine en oudste kerkje van Urk: het “Kerkje aan de Zee”, waar de deuren openbleven voor een goede ventilatie en waar de mannen met precisie een uitgemeten plek kregen toegewezen om zo veilig mogelijk te kunnen zingen. Niet iedereen kon erbij zijn en dat was natuurlijk jammer. De stoelen waren de kerk even uitgetild om extra ruimte te creëren. De sfeerverlichting ging aan en meteen bij de eerste klanken voelde het goed aan. Het was een bijzondere avond, voor het eerst zingen zonder ons pas overleden erelid Jaap Koffeman. Hij mistte immers nooit. 

En zo werd het een historische avond; onze ernstig zieke zangvriend Louwe Korf raakte hevig geëmotioneerd bij de prachtige en krachtige en vooral bemoedigende Psalm 116:

Toen hoorde God; Hij is mijn liefde waardig;
De HEER is groot, genadig en rechtvaardig,
En onze God ontfermt zich op ‘t gebed.

Niet veel later kregen we het trieste bericht dat dit zijn laatste zangavond was geweest. Maar misschien juist wel daardoor, het werd een onvergetelijke en prachtige avond, waar we dus een serie meest geliefde liederen van ons repertoire hebben gezongen met elkaar, met organist Jaap Kramer op het orgel, Wilco Veldkamp op de vleugel en Gerben Schenk op de mondharmonica als onze begeleiders en natuurlijk niemand minder dan Jacob Schenk als muzikaal leider. Bekijk alle nummers van deze avond op ons YouTube Kanaal terug.