Vaste rots van mijn behoud

De Urker Zangers zijn een hit op YouTube. Het programma voor koren Nederland Zingt, dat al jaren bestaat, heeft een populair YouTube-kanaal. Vorig jaar werden 9 miljoen video’s aangeklikt. Met stip op 1 staat het mannenkoor Urker Zangers met Vaste rots van mijn behoud (uit 1763). Opgenomen in 2008 in Middelburg, is het al bijna een miljoen keer bekeken. Onder de video staan juichende reacties vanuit de hele wereld: ‘Absolutely stunning’, schrijft iemand. Op het YouTube-kanaal van het koor scoort het lied nog beter. Hier staat de teller op 1,1 miljoen clicks. De Urkers hebben een hit.

‘Bekend en troostrijk lied’
Grote vraag is wat deze uitvoering zo populair maakt. ,,Soms heb je niet in de gaten dat je met iets bijzonders bezig bent”, zegt koorlid Frits van der Sloot. Vaste rots is een bekend en troostrijk lied, legt hij uit. ,,Je zingt het gedragen. De solo van Florian Poepjes is prachtig. Het zal een combinatie van factoren zijn.”

Dirigent Jacob Schenk, in 2008 al van de partij: ,,Het lied geeft hoop in tijden van verwarring, maar we hadden niet verwacht dat het zo vaak bekeken zou worden.” Misschien heeft Eberhard van der Laan er iets mee te maken, zegt Schenk. ,,Hij had iets met het lied.” De vorig jaar overleden burgemeester van Amsterdam sprak in 2011 de ‘preek van de leek’ in zijn stad uit. Een jongerenband speelde daarbij Vaste rots van mijn behoud. ‘We kozen voor een Johnny Cash-achtige uitvoering’, schrijft een van de bandleden in een herinnering aan Eberhard op internet. In meerdere verhalen op internet wordt het lied genoemd in combinatie met Van der Laan. En wie zoekt op ‘vaste rots’ komt al snel bij de Urker Zangers terecht.

Herre Stegenga, De Stenor / AD, 18 jan. 2018