Lang zullen we zingen in de gloria

Hooggeëerd Publiek …

Volgens enkele glimlachende aanwezigen leek het ook wel een beetje een circus: de 60 mannen in donkere smoking, keurig uitgelijnd op een podium voor in de kerk, met de wat groot uitgevallen gouden strikken en gouden pochetten. De ogen geconcentreerd gericht op de opperzangmeester in blauw jacket, die met brede gebaren de muzikanten van het orkest en de zangers van het koor lenig langs de noten liet balanceren. Van klein, helder en ingetogen tot een geluid als een geweldig gedreven wind bij de sterke passages. Het meest treffende ogenblik van deze muzikale voorstelling was misschien wel het spontane gebaar van één van onze fans die na de pirouette van Jacob Schenk tijdens de slotakkoorden van ‘Hava Nagila’ uit haar bank naar voren snelde en onze director een bloem aanreikte. Uit zestig monden en volle borsten had het kort daarvoor geklonken: ‘Sameach’ (blijdschap!)

Want blij zijn we als Urker Zangers met ons jubileum! 50 jaar lang zingende vriendschap met een karakteristieke sound. Muzikale hoogtepunten onder leiding van dirigenten Frits Bode, Roelof Elsinga en Jacob Schenk. Een veelzijdig repertoire van meer dan 600 nummers die niet meer in één map zijn te vatten. Het gezellig oefenen in samenklank in Irene en de Vlechttuinen. Beelden en herinneringen aan zangreizen en gedenkwaardige medewerkingen en concerten. Dierbare gedachten aan hen die we in die jaren moesten missen. En dan is er eigenlijk maar één manier om als koor je gouden verjaardag te vieren: door te zingen. In blijdschap en dankbaarheid. Daarom was er het goud en een bijzonder concert, als speciaal geschenk voor onszelf en voor onze meer dan 600 hooggeëerde gasten die naar ons verjaardagsfeestje in de Bethelkerk waren gekomen. Exact op de dag en de datum waarop het 50 jaar geleden allemaal begon: zaterdag 10 februari.

We vierden dit feest met bijzondere begeleiding van het orkest Ars Musica, Jan Willem van Delft op de vleugel en Hendrik van Veen op het Meere-orgel. Het werd een indrukwekkend programma met hoogtepunten uit onze koorgeschiedenis. Ingeluid met gebed dat jarenlang de vaste start was van een concert van de Urker Zangers: ‘Bede’. En na twee uur in dank afgesloten met het ‘Gebed des Heren’. De liederen daartussen droegen de kleur van onze verschillende dirigenten. Hoofdmoot was weggelegd voor de arrangementen met orkest die de Limburgse Jef Penders schreef voor Fits Bode en de Urker Zangers in 1978.

Iedere aanwezige – zanger, muzikant of publiek – hield aan de avond wel eigen voorkeursmomenten over. ‘Intrada’ en ‘Adoramus’ waarbij alles van koor en begeleiding in dynamiek en klank aan bod kwam. Het kippenvel bij het koraal ‘Straf mij in Uw gramschap niet’ met de ingetogen vioolsolo in het tussenspel. De vertolking van ‘Vaste Rots van mijn behoud’ – bekend van internet en televisie – met de zangsolo van Jacob Schenk en ook hier het melodieuze tussenspel van de eerste viool. Het indrukwekkende ‘Sanctus’, met een fantastische solo van Jonathan Mars. Het opzwepende voorspel, uitlopend in het harmonieus gezongen ‘Alle roem is uitgesloten’. Het tikken van de levensklok in ‘Als de Dag van recht en wond’ren’, een tekst van ons overleden koorlid Hendrik Kramer. Het swingende ‘Roll Jordan Roll’. Het soms wat mysterieus klinkende ‘I want to die easy’, met de stevige stem van Frits van der Sloot in de leiding (ook in Wales was dit lied een topper), ‘Angel Band’ met drie solisten en de bovenstem van de tenoren van het eerste rijtje die tot ongekende hoogte reikte. Het traditionele, maar ons op het lijf geschreven ‘I’ll wish I had given Him more’. Dirigent Jacob Schenk had er zichtbaar zin in en ook de zangers keken elkaar menigmaal aan na een lied: ‘mooi!’

In alle opzichten was het bijzonder feest dat helemaal compleet werd toen we aansluitend aan ‘The Exodus Song’ dus het ‘Hava Nagila’ zongen. Echt een lied voor als je als koor 50 jaar bent geworden, compleet met het rondje van plezier van de dirigent:

Broeders,

Laten we gelukkig en vrolijk zijn

Laten we zingen en vrolijk zijn

Met blijdschap in ons hart

Ons hooggeëerd publiek was enthousiast. En als Urker Zangers waren we blij en dankbaar. En terecht! Want of je nu al 50 jaar of nog maar een paar maanden lid bent, je deelt met de andere Zangers in de sfeer, de sound en de gedrevenheid van een bijzonder mannenkoor. Die drijfveer zit ook in de boodschap in onze liederen over een God die naar mensen omkijkt. Dat kun je in woorden zeggen, maar ook in zang vertolken: ‘Praise the Lord, His glories show, Hallelujah’. Mensen wat een feest. Lang zullen we zingen in de gloria.

Wouter de Boer

Foto’s: Lucas Kramer