Eindejaarsconcert 2016

Mannenkoor Urker Zangers sluit jaar af met muziekspektakel 

Op vrijdagavond 30 december 2016 werd het zangjaar van mannenkoor Urker Zangers o.l.v. Jacob Schenk afgesloten met het traditionele Eindejaarsconcert in theater ‘t Voorhuys in Emmeloord. Het werd een muzikaal feest dat nog lang nagalmde. Het thema was deze keer: “Negrospirituals en Gospels”. Om deze avond extra kleur te geven was het swingende trio Jan Willem van Delft op de piano en zijn vrienden Mark Dekkers op de bas en Jeroen Vrolijk op de drums uitgenodigd. Verder was te gast de zoon van dirigent Jacob Schenk, Gerben Schenk, die enkele solo’s op zijn mondharmonica verzorgde. 

Na een gevoelvolle introductie met het lied ‘Close to Thee’ werd de avond geopend door koorlid Frits van der Sloot. De zaal zat afgeladen vol met enthousiaste muziekliefhebbers, die in spanning afwachtten wat er komen zou. Na het welkom werd meteen begonnen met een drietal solo’s van Jacob, Frits en Jonathan.  Het eerst blokje nummers van het koor werd afgesloten met het prachtige kerstlied ‘Jesu, joy of man’s desiring’ in een bewerking van Jimco Zijlstra. 

Het Jan Willem van Delft Trio zorgde voor een instrumentaal intermezzo. Het betrof een bewerking van het lied ‘Be still my soul’ waarbij hij ons allen in het bijzonder een regel uit het lied meegaf: ‘In every change He faithful will remain.’. Wat er ook verandert, Hij zal trouw blijven. Na deze waardevolle onderbreking kwamen de Urker Zangers pas goed los met het swingende ‘Rock a my soul’, het gevoelvolle ‘Down in the river’ met een aantal verrassende solisten en het countryachtige ‘In the sweet by and by’. Gerben Schenk gaf acte de préséance in een intermezzo samen met het Trio, hetgeen ook zeer gewaardeerd werd door het publiek.

Bij het volgende lied stond: Solo, met een vraagteken erachter. ‘Wat is hier nu de bedoeling van?’, zag je het publiek denken en ook de koorleden krabden zich eens achter de oren. Koorlid Jelle Hakvoort legde het uit: Het was de bedoeling dat hij de solo zou zingen maar hij wilde het eens op een andere manier doen en nodigde drie mannen uit het publiek uit om hem te vergezellen op het podium. Na een enigszins aarzelend begin, herpakten de vier zich en liet ook het publiek blijken dat ze het konden waarderen middels een warm applaus. De broers Kramer en Laurens van Loosen werden hartelijk bedankt voor hun diensten en kregen tevens een uitnodiging voor de eerstvolgende repetitie van de Urker Zangers. 

Nadat de kelen gesmeerd waren tijdens de pauze vervolgde het programma met een tweetal verstilde liederen, het spannende, a cappela gezongen, ‘Livin’ Humble’ en het tedere ‘Who at my door is standing’, waarbij de  begeleiding met accordeon door Jan Willem van Delft niet onvermeld mag blijven. Jacob Schenk vertolkte een gloedvolle solo bij het nummer ‘He is here’ van Kirk Tally. Daarna een ontroerende bijdrage van Gerben Schenk samen met zijn vader Jacob op de vleugel, een memorial aan de overleden muzikant Thoots Thielemans met het nummer ‘My old friend’.

De avond liep alweer richting het einde, maar niet voordat er nog een aantal schitterende solo’s gezongen werden. Jonathan vertolkte de rol van Joshua tijdens The Battle of Jericho, Tonny en Lub gingen samen door de woelende baren van de rivier de Jordaan en Frits zong het stervenslied ‘I want to die easy’. Na nog eenmaal een intermezzo van het Trio besloten de Urker Zangers met hun lijflied ‘I’ll wish I had given Him more’.

Onze dank aan Lucas Kramer voor de mooie foto’s

Na een uitgebreid dankwoord liet het publiek duidelijk blijken dat zij nog wel wat meer wilden horen. Dirigent Jacob beklom nog eenmaal de bok en Frits en Jelle zongen het lied ‘Dare to believe’, durf te geloven in de belofte die in de Schrift zo helder schijnt, gesproken door God, ja geloof iedere regel. Het slotakkoord van de avond was natuurlijk ‘March on’ met als verrassing erachteraan, ‘His truth is marching on’ uit de Battle hymn of the republic. Het einde van een prachtige avond in Emmeloord!

Gertjan Ekkelenkamp