Medewerking Zangavond te Heerhugowaard

Op zondag 5 maart 2017 mochten de Urker zangers hun medewerking verlenen aan een interkerkelijke zangavond in de Dionysiuskerk in Heerhugowaard. Samen met muzikale vrienden Dub de Vries (orgel), Arie Horst (piano), Alfred de Jong (trompet), sopraan Annika Floris- Glimmerveen en bariton Ronald Willemsen, mochten we andermaal aan deze jaarlijkse zangavond meewerken. Zo tegen de klok van vijven vertrokken met een aantal auto’s vanaf de haven van Urk, ondergetekende met de pas ingereden auto van de voorzitter. De auto in kwestie kreeg zijn eerste lange rit voor de boeg, naar de overkant, zogezegd. Eenmaal aangekomen werden we warm onthaald met minstens twee bakken koffie en, volgens onze diepe bas Douwe, lekkere “natte cake”.

Omdat we nu en immermeer mogen zingen van onze opgestane Heer, begonnen we deze avond met het zingen van ‘U zij de glorie’. Na een aantal liederen samenzang, waarbij Arie Horst het publiek steevast uitnodigde om daarbij te gaan staan na en een Intrada, uitgevoerd door Alfred, Annika en Ronald, waren wij aan de beurt met ‘Who at the door is standing’, in de ongekend mooie bewerking van Asa Brooks Everett, gevolgd door bekende liederen als Psalm 119 en ‘Neem mijn leven laat het Heer’, beide van de hand van Klaas Jan Mulder. Hierna luisterden we naar het gemengde koor “Vergutas”, een koor welke is vergaard uit de windstreken van Heerhugowaard. Zij brachten o.a. het mooie ‘In His love’ van M. Patterson ten gehore.

Bij ons volgende lied ‘He is here’ van Kirk Talley, werd kritisch geluisterd en goedkeurend geoordeeld door, met name de voorste rij, grotendeels bezet door de musici van deze avond, die een werkelijk warm applaus tot gevolg had. De samenzang van ‘Heer, ik hoor van rijke zegen’ was een prachtige verzameling van verschillende toonaarden waar menig Urker zanger zijn eigen partijtje zong en Dub zijn eigen virtuoze melodielijnen speelde. Een geweldige muzikale potpourri! Dan waren we alweer toe aan ons laatste blokje, met o.a. het gevoelige ‘In the sweet by and by’ en ‘Jesu, joy of man’s desiring’. Nadat er door diaken Ligthart nog even werd stilgestaan bij de tijd die zojuist is aangebroken, de 40 dagen voor Pasen, zongen we de toegift waarbij we eigenlijk niet bij konden stilstaan; ‘Josua fitt the battle of Jericho’. We kunnen terugkijken op een goede avond; “het was het waard, Heer!”

Pieter Dekker

Onze dank aan Jan Klein voor het beschikbaar stellen van bovenstaande foto’s.