Benefietconcert te Emmeloord

Warm voor arm Armenië; een mooi concert in de Moriakerk.

Hoewel ik in het verleden al veel stukjes heb geschreven voor de ,,Urker Zangers’’ (de oudgedienden kunnen zich ongetwijfeld het koolblad De Belboei nog herinneren) nu voor het eerst een stukje van mij als buitenstaander… Ik ben immers al tot mijn spijt al enige tijd geen lid meer doordat andere zaken mijn tijd opslokken… Nu kwam er een bericht binnen dat de ,,Urker Zangers” in Emmeloord zouden optreden en wel in de Moriakerk. Voor mij natuurlijk een buitenkans om weer eens lekker te genieten van mijn favoriete koor!

Met ruim 30 zangers op het podium en een redelijk gevulde kerk begonnen we de avond met samenzang van Psalm 122 en mijn hart maakte een klein vreugdesprongetje toen ik Jacob Schenk plaats zag nemen achter het orgel voor de begeleiding. Ik ben namelijk een groot fan van zijn orgelspel en zo begon de avond voor mij uitstekend! Na de opening kwam het eerste zangblokje met als eerste lied: ‘Grote God wij loven U’. Natuurlijk meteen kippenvel op mijn armen, wat een prachtig lied blijft dit toch. Hierna stond Psalm 42 op het programma en het leek alsof de zangers een beetje weifelend begonnen. Al gauw kwamen ze echter in een soort flow en kreeg ik bij het laatste vers opnieuw kippenvel (mijn vrouw had het door en vroeg: mis je het al?). De flow werd doorgezet met ‘Er is een God die hoort’ om het blokje af te sluiten met ‘Een weet alles van ons leven’, met Frits van der Sloot als solist en inderdaad u raad het al, wederom kippenvel!

Als het concert hiermee afgelopen zou zijn was ik zeer tevreden geweest maar er kwam natuurlijk meer! Nadat Jacob een schitterende pianosolo uit “zijn losse pols had geschud” en we Psalm 85 samen hadden gezongen, volgde er een blokje met hoogstandjes gebaseerd op Psalm 23, in het Duits en Engels. Hoewel uitstekend uitgevoerd zullen dit nooit mijn favoriete muziekstukken worden (smaken verschillen uiteraard en gelukkig). Het blokje eindige met ‘Ruwe stormen’ en ik was meteen weer in mijn sas! Het laatste blokje bevatte de gebruikelijke negrospirituals en wat zijn de ,,Urker Zangers” hier goed in! Met een relatief rustig eerste nummer ‘My Lord, what a morning’ knalde het volgende lied eruit: ‘He’s the lilly of the valley’, met solist Jonathan Mars. Man man wat een power heeft deze jongen in zijn lijf!! Prachtig!! Het thema van de avond was: ‘Deel de warmte’ om zo geld in te zamelen voor de armen in Armenië. Met het zegenlied: ‘Take the name of Jesus with you’ kwam er letterlijk een golf van warmte de kerk in…. Prachtig wederom! En alsof dit nog niet genoeg was kwam het mooie lied ‘Neem mijn leven’ er nog achteraan als afsluiting. Jammer dat het in sommige kerken ongebruikelijk is om te applaudisseren.. Wat mij betreft was een oorverdovend applaus met staande ovatie meer op zijn plaats geweest ….

Opbrengst van ruim € 900,-

Bedankt ,,Urker Zangers”; dirigent Jacob Schenk en organist Anne Kroeze. Ik heb ontzettend van jullie genoten! De collecte voor Armenië bracht maar liefst 951 euro op!!! Maar ook hier kon er geen applausje vanaf…

Mijn applaus voor jullie bij dezen!

vr gr,

Eeuwe Weening