Concert voor Pink Ribbon in Oudenbosch

Het was een memorabele dag, zaterdag 17 mei. De dag van het grote concert in de schitterende Basiliek van Oudenbosch voor Pink Ribbon, de stichting die onderzoek doet naar borstkanker. Aan dit bijzondere concert werkten mee het Inspire2liveChoir onder leiding van Peter Overduin, mannenkoor ,,Urker Zangers” onder leiding van Jacob Schenk, de sopraan Annelies Schep, organist André van Vliet, slagwerker Jaap Klootwijk en last but not least de roemruchte pianist Jan Vayne! En waarom hij zo beroemd is liet hij horen met zijn schitterende pianospel! De ,,Urker Zangers” vertrokken rond de klok van 11 uur al van Urk. Het concert begon namelijk al om half 3. Na een lange, niet al te voorspoedige reis bereikten wij uiteindelijk zo rond kwart over 2 de Basiliek van Oudenbosch, waar wij na binnenkomst ogen tekort kwamen om al het mooist te bewonderen en we ons vergaapten aan deze majestueuze kathedraal. Tijd om in te zingen was er niet, we konden ons gelijk voorin gaan opstellen voor het eerste nummer, samen met het Inspire2liveChoir: ‘I walk with God’, met de sopraansolo door Annelies Schep.

Na dit mooie openingsnummer sprak Peter Overduin enkele welkomstwoorden, maar vanwege de enorme hoeveelheid akoestiek in deze kerk was hij niet overal even goed verstaanbaar. Daarom vervolgden we het programma snel met het Inspire2liveChoir dat vier nummers ten gehore bracht. Onder andere het lied ‘By the rivers of Babylon’ van de bekende groep Boney M kwam langs en de rivieren bleven maar stromen dankzij de overvloedige nagalm; schitterend! Na dit eerste blokje was het de beurt aan sopraan Annelies Schep die het ontroerende ‘Avé Maria’ van Caccini zong. Het bezorgde menigeen een koude rilling over de rug, mede door de sacrale ruimte en fantastische pianobegeleiding van Jan Vayne. Na deze waardevolle bijdrage zong het Inspire2liveChoir nog drie nummers waaronder het ‘Hallelujah’ van Handel, wat natuurlijk altijd een succesnummer is!

Na een samenzang mocht Joyce Witte als vertegenwoordigster van Pink Ribbon naar voren komen om haar verhaal te vertellen. Deze vrouw heeft zelf ook borstkanker gehad en het was aangrijpend om te horen wat dit allemaal gedaan heeft in haar leven. Na dit verhaal werd er een collecte gehouden voor de stichting Pink Ribbon en deze bracht het mooie bedrag op van 2.500 euro. Na nog een schitterende sopraansolo van Annelies Schep mochten de ,,Urker Zangers” aantreden voor hun bijdrage deze middag. De verwachtingen waren hooggespannen. Hoe zou ons nieuwe nummer gaan klinken in deze prachtige basiliek? Als eerste zongen we het ‘Popule Meus’ van Luis de Vittoria wat zeer toepasselijk was in deze mooie kerk. Het gelegenheidskwartet bestaande uit Jaap Eimers, Pieter Dekker, Lub Weerstand en Tonny Ruiten zette zijn beste beentje voor en het resultaat mocht er dan ook zijn. Hierna volgden de nummers ‘Straf mij in Uw gramschap niet’ en ‘Bless this house’, mooie liederen die gevoelvol werden gezongen. Hierna was het nieuwe nummer ‘The long day closes’ aan de beurt en dat was echt genieten!

Na dit eerste blokje van de ,,Urker Zangers” speelde pianist Jan Vayne een schitterende improvisatie, waarin hij zo’n beetje alle muziekstijlen de revue liet passeren. Vooral het ‘Jazzy’ gedeelte zorgde voor een hoog swinggehalte in de gelederen. Snel verder dus met het welbekende ‘Zitti zitti’ en aansluitend het feestelijke ‘Zigeunerkoor’ uit Il Trovatore van Giuseppe Verdi, het swingende ‘Soon and very soon’ met speciale effecten vanaf het voorste eerste tenoren rijtje, en het marchiale ‘March on’ waarbij alle muzikale medewerkers volledig los ging en Jan Vayne ineens was getransformeerd in een tweede slagwerker, maar dan op de vleugel. Het feest was nog niet voorbij. Het Inspire2liveChoir kwam er ook weer gezellig bij staan en we zongen de indrukwekkende ‘Exodus song’, met direct daarop volgend het feestelijke Hava Nagila, wat wederom uitliep op een muzikale climax! Na de sluiting en overhandiging van de prachtige cheque aan Pink Ribbon besloten we deze prachtige middag met de samenzang ‘Abide with me’.

Daarna stapten wij snel in de bus want rammelende magen moesten gevuld worden en wel bij de chinees in Huizen die een heerlijk buffet voor ons had klaarstaan. Onder het genot van de nodige versnaperingen lieten wij ons dit geheel goed smaken en mochten wij zo deze prachtige dag besluiten.

Gertjan Ekkelenkamp