Stijl- & sfeervol concert in Heiloo

Stijl- & sfeervol concert in Heiloo.
In de prachtige akoestiek van de Ter Coulsterkerk.

Je hebt van die momenten dat je binnen een seconde merkt; dit kan niet meer fout gaan vanavond! Mannenkoor ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk zong zaterdag 21 mei 2011 in de Ter Coulsterkerk te Heiloo. We waren dan wel iets later dan gepland in Heiloo, maar bij het inzingen voor het concert in de Ter Coulsterkerk was van meet af aan duidelijk dat de prachtige akoestiek van deze kerk bijzonder prettig was om een concert in te geven. Zoals speaker Frits van der Sloot het uitdrukte: “het voelt als een snelle sportwagen, zonder dat je het merkt rijd je ineens 200 km/pu, en dat vinden wij heel plezierig . . .”

We waren niet alleen in Heiloo, we mochten het podium delen met indrukwekkende medewerkers: sopraan Karin ten Cate, die voor haar eigen thuispubliek mocht zingen, violiste Sandra Strausa, pianist Arie Horst en organist Dub de Vries. Dit kwartet opende het concert met hemelse muziek: ‘Ave Maria’ van Giulio Caccini. De sfeer en kwalitatieve toon van het concert was daarmee gezet. Met dirigent Jacob Schenk achter de piano, en met medewerking van Horst en De Vries startten de ,,Urker Zangers” hun bijdrage aan het concert met de lofzang ‘Gouden harpen ruisen’ in de bewerking van Klaas Jan Mulder, gevolgd door ‘’t Zij vreugde mijn deel is’, een koorbewerking van onze eigen dirigent Schenk, met daarbij de warme stem van solist Willem de Vries. 

Het ensemble bracht: ‘Lenten Meditation’ van Althouse, en Karin ten Cate zong: ‘Tender Passion’, een bewerking van pianist Arie Horst op een bekende melodie van Mozart. Tijdens de concertreis in 1982 van de ,,Urker Zangers” in Amerika, kregen we van Dale Grotenhuis persoonlijk zijn arrangement ‘Livin’ Humble’ kado. Nu zongen we het in Heiloo, gevolgd door de beschermbede voor (onze) Koningin: ‘Domine, Salvam Fac Regina Nostram’ van Giessen, compleet met het kwartet Tonny, Frits, Pieter en Sietse. Nadat Karin ten Cate het publiek in vervoering had gebracht met ‘Letzte Rose’ (The Last Rose of Summer) uit de opera Martha van Friedrich von Flotow, ging het dak haast van de kerk af toen ze samen met het mannenkoor de geweldige muziek van Franz Schubert in ‘Die Allmacht’ ten gehore bracht. 

Na de pauze startte het ensemble met de beroemde filmmuziek van Ennio Morricone: ‘Once upon a time in the West’, waarbij violiste Sandra Strausa de gevoelige snaar wel degelijk wist te raken, fijnbesnaard begeleid door de klavierartiesten Horst en De Vries. Wij brachten weer een swingende negrospiritual met afwisselende tempi: ‘Judgment Day’, gevolgd door het bekende ‘Thanks be to God’. Karin zong: ‘Schenkt man sich Rosen’ en het ensemble speelde Mozart. Wij gingen verder met het repertoire dat ons zo goed ligt; negrospirituals. Frits vertolkte de solo bij ‘Angel Band’ en we brachten ook een kado dat wij kregen van The Deep River Quartet: ‘Dry Bones’, een arrangement van Sy Finck. Hoe dorre doodsbeenderen (volgens het visioen van de profeet Ezechiël) toch swingen door de Geest, en het publiek klapte spontaan in de maat mee. En daar houden we van, een spontane reactie van het publiek.

Nadat Karin ten Cate het publiek ook nog eens helemaal in extase bracht met haar vertolking van het ‘Vilja lied’ van Franz Lehár, ontstond er een haast André Rieu-achtige setting bij de slotmedley van bekende muziek die het ensemble bracht. De mannen in het koor deden spontaan mee, het publiek deed mee, de muzikanten van het ensemble en sopraan Karin genoten en lieten dat duidelijk merken waardoor het een muzikaal feestje werd, uiteindelijk besloten door de ,,Urker Zangers” met het majestueuze ‘Hallelujah Chorus’ (Messiah) van G. F. Händel. Wat een feestelijke en onvergetelijke avond was dit! Gelukkig bleek de wereld niet vergaan, zoals een Amerikaanse dominee voor deze dag had voorspeld. Zoals koorlid Wouter uiteindelijk bij thuiskomst twitterde; Vandaag tevergeefs gewacht op de Judgement Day van Harold Camping. Vanavond toch maar meegezongen met ,,Urker Zangers”, dat was pas het EINDE.

Ons volgende optreden is onze jaarlijkse bijdrage aan Zang op Hemelvaart te Urk.