Dubbelconcert in Hoogeveen

Geslaagd dubbelconcert in de Grote Kerk te Hoogeveen.
In samenwerking met Christelijke Muziekvereniging “Wilhelmina”

Zaterdagavond 21 november 2009 zong mannenkoor  ,,Urker Zangers” o.l.v. Jacob Schenk in de prachtige Grote Kerk van Hoogeveen tijdens een dubbelconcert met de Christelijke Muziekvereniging  “Wilhelmina” uit Hoogeveen, o.l.v. Gerben Pol, waarbij het mannenkoor en het orkest hun eigen repertoire ten gehore brachten, maar ook enkele nummers gezamenlijk hebben uitgevoerd. De eigen liederen van het koor werden begeleid door Rienk Bakker op piano. Net als de ,,Urker Zangers” staat ook de muziekvereniging “Wilhelmina” garant voor een gevarieerd muzikaal programma. Deze avond werd ook nog eens gesierd door veel gezamenlijk uitgevoerd repertoire, veelal speciaal samengesteld voor deze avond. 

De filmmuziek ‘Crimson tide’ is speciaal voor deze gelegenheid bewerkt voor fanfare en mannenkoor en beleefde dus deze avond haar première. Samen werd ook de bekende ‘Jupiter Hymne’ uitgevoerd, gecomponeerd door Gustav Holst in een arrangement van Johan de Mey. De ‘Jupiter Hymne’ is afkomstig uit het vierde deel van de zevendelige orkestsuite ‘The Planets’.

Dit monumentale werk behoort tot de meest kleurrijke orkestwerken van de vorige eeuw. Het orkest van “Wilhelmina” speelde een heel bijzonder werk van Bert Appermont met de titel ‘Noah’s Ark’. Dit werk is gebaseerd op het gelijknamige Bijbelse verhaal waarin Noach een ark bouwt om de zondvloed te doorstaan. Het stuk schildert 4 taferelen uit het verhaal en wordt telkens ingeleid door een eigen thema. Bert Appermont staat bekend om zijn virtuoze instrumentatietechniek en het componeren van prachtige thema’s, gebaseerd op legendes, Bijbelverhalen, mythes of historische thema’s, wat zijn muziek een bijzonder elan geeft. Dat onze dirigent Jacob Schenk ook zelf heel mooi kan zingen is inmiddels bij velen bekend. Om het publiek daarvan te laten genieten werd het muziekstuk ‘Anthem’ (uit de musical ‘Chess’) deze avond hierom speciaal uitgevoerd door koor, orkest en Jacob Schenk als solist. De ,,Urker Zangers” zongen deze avond o.a. de bekende koorwerken ‘Les Martyrs’ van Gounod en ‘Landerkunnung’ van Grieg, en ook dit optreden ging natuurlijk niet voorbij zonder een (tweetal) negrospiritual(s).

Programma:

koor en orkest: 
koor: 

 orkest: 
koor: 
orkest: 
koor en solist (Pieter Ras): 

koor en orkest: 
orkest: 
orkest: 
koor en orkest: 
koor: 
orkest en solist (Jeroen Koops): 

koor en solist (Frits v.d. Sloot): 
koor en orkest: 
koor, solist (Jacob Schenk), orkest: 
The Exodus Song – E. Gold / P. Boone / J. de Meij
Selig sind die Verfolgung leiden – W. Kienzl
Piu Jesu –  A.L. Webber / J. Stoffels
Les Martyrs – Ch. Gounod
Noah’s Ark – Bert Appermont
Landerkennung – E. Grieg
Jupiter Hymne – G. Holst / J. de Meij
Procession of the sorcerers – R. Buckley
Hine e Hine – P. Graham / L. Vertommen
Crimson Tide – H. Zimmer / A. Willering
March on – trad.
Trouble with the tuba – W. Relton / M. Miedema
Pilot lan’ de boat – Bertha T. Allen
The light of the world – J.D. Goffin / D. Oosterman
Anthem uit “Chess” – Ulvaeus & Andersson / J. de Meij

In 1969 was het allereerste officiële concert van de ,,Urker Zangers” (opgericht in 1968) ook in Hoogeveen. Deze plaats heeft voor ons mannenkoor dus een memorabele betekenis. Zo ook deze avond. Het werd een boeiende en muzikale avond. Zeer gevarieerd en met een afwisselend programma. Een zeer geslaagde samenwerking met dit fanfareorkest! 

Lees ook de Hoogeveense recensie: klik hier.

Volgend optreden is ‘Zingen in Advent’ in de Urker Bethelkerk op woensdagavond 9 december 2009.